sunnuntai 17. kesäkuuta 2012

Arvomonologia




Tiedelehden numerossa 6/2012 oli lukijakysely, jossa vastaajien kesken arvottaisiin viisi taskulamppua ja kymmenen kädenlämmitintä. Arvoiltaan 80 ja 5 euroa kipale.

Yksittäisiin sanoihin takertuvan nipottavan luonteeni vuoksi en päässyt lehden lukemisessa tätä ilmoitusta pidemmälle. Arvo 80 euroa! Mitä se tarkoittaa?  Jos haluan sellaisen lampun, joudunko pulittamaan siitä aina 80 euroa? Määräytyykö tuotteiden arvo kuin osakkeiden päivän kurssin mukaan?  Googlauksen hakusanoilla Maglite LEDXL200 + hinta tulos kertoo, että ainakin Topshotista lampun saa 59 eurolla. Siis sen hinta on eri asia kuin sen arvo. Olisiko informatiivisempaa kertoa, että lampun suositushinta on noin 80 euroa?

Sama esineen epämääräiseen arvoon takertuminen häiritsee minua Antiikkia antiikkia tyyppisissä ohjelmissa. Jotta siinä lonkalta heitetyillä hinta-arvioilla olisi jotain reaalista pohjaa, niin sen pitäisi minusta olla samalla vetäjän ostotarjous. Esineen esittelijä voi sitten hyväksyä tai hylätä sen.

Lampun valo kantaa 138 metriä. Tasan 138 metriä ja loppuu sitten kuin seinään? Tässä täytyy olla kääntäjän tekemä laskutoimitus takana. Alkuperäisessä tekstissä on käytetty tietysti anglosaksisia mittoja. Kantama on noin 150 jaardia.

Eipäs olekaan. 150 x 0,9144 metriä on 137,16 metriä. Lähelle mennään, mutta tulos ei pyöristy mitenkään järkevästi 138 metriin. Tosin ei jenkeillä ennenkään ole puuttunut luovuutta pyöristyssääntöjen tulkinnassa. "Yhdysvaltain Indianan osavaltion kongressi hyväksyi 1897 lain, jonka mukaan piin arvo ei vastaisuudessa olisi 3,14, vaan yksinkertaisuuden vuoksi 4."
 

Pakko oli käydä tarkistamassa asia lampun valmistajan sivuilta. Sieltä selvisi:  "Suorityskyky ANSI FL1 standardin mukaisesti: Valon kantama 138 m, valovirta 172 lumenia, valon voimakkuus 4737 candelaa."

Vielä googlaus hakusanalla: "ANSI FL1"  ja minulle selvisi, että taskulampun kantamalla tarkoittaa sitä etäisyyttä, jossa valaistusvoimakkuus on 0,25 luxia. Tekstin mukaan se vastaa täysikuun kirkkaalla ilmalla antamaa valoa.Nuorilla silmillä siinä valossa pystyy vielä lukemaan.

Tuoteselosteessa on siis koko valo-oppi, tai ainakin sen suureet. Harvoin näkee minkään tuotteen ominaisuuksista näin täsmällistä tietoa. Tästä hyvästä annan anteeksi lampun mitoissa käytetyt sentit. Sentti on sadasosa mittayksikön osana tai itsenäisenä euron sadasosa. Asiayhteydestä käy ilmi, että tässä tarkoitetaan senttimetriä ihan kuin painon ilmoittaminen kiloissa menee yksikäsitteisesti jakeluun, vaikka kyseessä olisikin massa kilogrammoina. Kieli on kommunikaatiota, ei nipottamista varten. Ehkä Tiede-lehti voisi kuitenkin laittaa tässä asiassa riman vähän korkeammalle kuin yleisaikakauslehdet.
 
Entäs sitten kädenlämmitin? Niitä saa netin mukaan alle kahden euron, joten siinäkin ilmoitettuun 5 euron arvoon voi suhtautua tietyllä skeptisyydellä. Enemmän minua alkoi kuitenkin kiinnostaa kädenlämmittimien  toimintaperiaate. Millä keinolla niistä saadaan lämpöä usean tunnin ajan. Paristoihin ei voida mitenkään varastoida niin paljon energiaa, että niillä voitaisiin lämmittää käsiä läpi yön. Ei edes läpi kesäyön.

Netti tietää. Suomeksi ja englanniksi.    Kädenlämmittimelle on myönnetty patentti jo vuonna 1924. Sotilaat käyttivät sitä mm. Korean sodassa. Pitämällä kädet lämpimänä tietysti myös liipaisinsormet toimivat herkemmin. Sota tuntuu olevan monien siviilikäyttöön soveltuvien keksintöjen tuottaja ja testausympäristö. Valitettavasti. Pisimpään toimivat kädenlämmittimet saavat lämpönsä lämmittimessä olevan rautajauheen ja ilman hapen välisessä reaktiossa. Siis raudan ruostumisen lämpö pitää kädet jopa 10 tuntia lämpimänä. Reaktio tuottaa lämpöä sopivan määrän ja on riittävän hidas.

Kun pelkkä Tiede-lehden ilmoitus vei minut näin mielenkiintoisen tiedon lähteille, niin tuskin maltan odottaa mihin lehden varsinaiset artikkelit minut johdattelevat. 

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ansi FL1 valaistusvoimakkuus on määritelty kahden desimaalin tarkkuudella. Eikä silloin olisi johdonmukaista antaa kantaman pituuskin samalla tarkkuudella?

Timo Suvanto kirjoitti...

Nimimerkillä on vähän perusteet sekaisin. Olennaista on kahden merkitsevän numeron, ei kahden desimaalin tarkkuus. Mutta periaatteessa oikeassa. Kantaman arvo 140 metriä olisi minusta paremman kuvan tilanteesta antava lukuarvo. 0,25 luxia on hyvin vähäinen valaistusvoimakkuuden arvo. Luxi-mittareiden tarkkuus on tyypillisesti +/- 5%. Sama tarkkuus tietysti heijastuu kantaman arvoon.

Vaikka Maglite on laatumerkki taskulampuissa, niin veikkaisin jo niiden tehoissa olevan tuon muutaman prosentin heiton. Tavalliselle lampun käyttäjälle varmaan riittää tieto, että lampulla voi valaista vielä yli 100 metrin päässä olevaa kohdetta.

Valokuvauksessa Maglite on ehdoton peli valomaalauksessa. Sen kapea valokeila ja suuri teho mahdollistavat kaukanakin olevan kohteen valomaalauksen. Tietääkseni jopa luontokuvaajat ovat käyttäneet tätä menetelmää, kun kohde on kaukana. Vaihtelevalla menestyksellä varmaan. Moni otus kun lähtee saman tien livohkaan, kun sitä tuikitaan kirkkaalla valolla suoraan silmään.

Sakari Mäkelä kirjoitti...

Ainakin kaikki, joilla on suorat silmät. Kierosilmäisistä ei osaa sanoa...

Anonyymi kirjoitti...

Kirjoitat "Yhdysvaltain Indianan osavaltion kongressi hyväksyi 1897 lain, jonka mukaan piin arvo ei vastaisuudessa olisi 3,14, vaan yksinkertaisuuden vuoksi 4."

Onko tosi kanssa?

Timo Suvanto kirjoitti...

Näin joidenkin lähteiden mukaan. Tosin toiset sanovat arvon olleen 3,2, mikä sekin olisi väärin pyöristetty. Itse en ollut paikalla, joten lähteisiin on luotettava tai olla luottamatta.

http://www.wired.com/science/discoveries/news/2008/02/dayintech_0205

Timo Suvanto kirjoitti...

Kyllä se oli 3,2. Tarina on ihan mielenkiintoinen. Lukekaa täältä.

http://en.wikipedia.org/wiki/Indiana_Pi_Bill