Sunday, 19 August 2012

Veikkauksen matematiikkaa


Veikkauksen sivuilta kopioitua. 

Veikkauksen pelien palautusprosentti

Palautusprosentilla tarkoitetaan sitä määrää pelien liikevaihdosta, joka palautuu pelaajille voittoina. Palautusprosentit vaihtelevat peleittäin. Vuonna 2010 Veikkaus maksoi kaikkien pelien voittoina pelaajille yhteensä 888,0 miljoonaa euroa. Korkein kohdekohtainen palautusprosentti on kiinteäkertoimisessa Pitkävedossa (88 %). Muuttuvakertoimisissa vedonlyöntipeleissä palautusprosentti on 70 -85 prosenttia pelien liikevaihdosta. Raviveikkausten palautusprosentti on 65 ja Vakion 55.

Tämä tarkoittaa siis sitä, että mitä enemmän sijoitat voittavaan kohteeseen, sitä enemmän aina voitat. Väärin. Tämä pätee vain silloin, kun ainakin yksi muukin sinun lisäksesi veikannut samoin kuin sinä. Jos sinulla on ainoana voittava veikkaus, niin minimiä suurempi panostuksesi menee hukkaan.

Otetaan esimerkki. Tätä kirjoitettaessa 19.8.2012 Englannin valioliigan kohteen Manchester City-Southampton  kertoimet näyttivät tällaisilta. Suurin ja ennen kaikkea sama kerroin 3048,96 oli useammalla kohteella. Mikä tahansa tätä kerrointa vastaava tulos antaisi sitä veikanneelle tasan 80 % vaihdosta, joka on 3808 euroa. Kun minipanos on 1 euro ja voitto tällä 1 euron panoksella olisi 2112,24 euroa, niin ei vaadita hirveän suurta päättelykykyä, että oivaltaa näiden tulosten olevan sellaisia, joita on vaikannut yksi henkilö ja juuri tällä 1 euron panoksella. Vastaavasti tulosta 7-5 on veikattu 2 eurolla, tulosta 1-5 3 eurolla jne. Einiten on veikattu tulos 3-0, johon sijoitetut panokset samalla logiikalla laskettuna ovat tässä vaiheessa 367 euroa.

No hyvä. Minä sijoitin (ihan vain tieteellisessä mielessä)  1 euron lopputulokselle 6-6 ja toisen tulokselle 7-7. Mitä tapahtui? Kun vaihto ja kertoimet päivittyivät 8  minuuttia myöhemmin, niin vaihto oli kasvanut 248 euroa, mutta minun veikkaamani tuloksen 6-6 kerroin oli pudonnut 1081,78:aan. Joku toinenkin oli minun lisäkseni ajatellut, että kaverille kanssa, kun kerran saamaan ruvetaan. Sen sijaan minä olisin ainoa, joka putsaisi pöydän tuloksella 7-7, joten 1 euron sijoituksellani saisin siis. 3245,36 euroa.


Hermoni pettävät ja päätän sijoittaa vielä toisen euron tulokselle 7-7. Päivitetyt kertoimet näyttävät 10 minuutin kuluttua tällaisilta.Kerroin tulokselle  7-7 on ropissut alaspäin, mutta tulokselle 6-6 se on kasvanut.  Mites tässä näin pääsi käymään?

Tämä johtui siitä, että mitä enemmän jotain tulosta veikataan, sitä pienempi on palautusprosentti ja mit vähemmän, sitä suurempi. Potti oli kasvanut, mutta tulosta 6-6 ei ollut tällä välillä veikattu lisää. Minä itse olin ampunut itseäni jalkaan ja sijoittanut turhaan toisen euron tulokselle 7-7.  Minun olisi kannattanut laittaa peliin vain minimipanos 1 euro, jolla olisin saanut ihan yhtä paljon rahaa kuin suuremmalla sijoituksella samalle tulokselle.

Tämä kaikki tietenkin sillä varauksella, että
a) Peli päättyisi 7-7 ja
b) Kukaan muu ei olisi veikannut sitä tulosta.

Tämä strategia toimii tietysti parhaiten sillä tavalla, että jättää vetonsa aivan viime tippaan ja veikkaa sitten 1 eurolla tulosta, jota kukaan muu ei ole veikannut. Minullakin on juuri nyt vielä 38 minuutin jännitämistä siitä, veikkaako kukaan samaa 7-7 tulosta ja sen jälkeen se pieni muodollinen jännitys siitä, päättyykö pelin ihan oikeasti noihin lukemiin. Totta kai päättyy.

Jalkapallossa tulos 7-7 on aika epätodennäköinen. Yleisurheilussa yllätystulos on paljon todennäköisempi, koska yksittäinen suoritus, onnenkantamoinen voi olla ratkaiseva. Siihen ei vain haluta aina uskoa. Ei ainakaan suomalaislajeissa kuten keihäänheitossa.  Esimerkiksi jos joku olisi veikannut, että Lontoon olympialaisten keihäänheiton voittaa poikanen Trininad ja Tobagosta ja voittotulos on alle 85 metriä (sellainen tulos oli veikattavissa), niin veikkaajaa olisi pidetty paitsi epäisänmaallisena myös vähintäänkin holhoukseen asetettavana hölmönä.

Tuskin monikaan tätä osasi veikata, mutta jos osasi, niin kertoimet olivat ainakin kohdallaan. Esimerkiksi
Veikkauksen Supertriplassa voittajakolmikko Walcot - Pyatnytsya-Ruuskanen antoi kertoimeksi hulppeat 139661,67.

ps. Manchester City-Southampton päättyi lopulta 3-2. Voittokerroin oli 44 ja risat. 7-7 on todellakin niin eätodennäköinen lopputulos jalkapallossa, että voi olla, että vaikka sijoittaisin euron kerran viikossa sille tulokselle ja kerroin olisi aina 3000 luokkaa, niin   sitä ei tulisi kertaakaan niinä 60 vuotena, jona aikana minulta olisi kulunut 3000 euroa tämän tuloksen pelaamiseen. Eniten maaleja valioliigan ottelussa ainakin netistä löytyneiden tietojen mukaan on tehty  7-4 päättyneessä ottelussa Portsmouth v. Reading (29 September 2007). Ihan hyvä kerroin silläkin olisi ollut, eli 38 minuuttia ennen pelin alkua 1742.  Siis 2 euron edestä oli tähänkin lopputulokseen uskottu.

pps. Nyt maanantaina seuraan (herkeämättä) kohteen Everton-Manchester United vedonlyönnin kehittymistä. Tällä hetkellä kaikki muut vähänkin järkevät vaihtoehdot ovat veikattuja paitsi kotivoitto 5-0. Aikaa on kiusallisen paljon jäljellä, mutta jos 5 minuuttia ennen vedonlyönnin loppumista se on vielä veikkaamaton tulos, niin laitan sille 1 euron panoksen.


Edellinen tulos 7-7 oli niin epärealistinen, että sen vaikkaaminen oli lähinnä vitsi. 5-0 Evertonin voitto Manusta on toki aika epätodennäköinen vaikka kotivoitto olisikin. Se on kuitenkin mahdollinen. Kauden ensimmäinen ottelu, Manu voi romahtaa kuten teki viime vuonna Citya vastaan käydyssä ottelussa (1-6). Alla viime kauden tulokset.


Otteluita kauden aikana on 380. Näistä 5 päättyi tulokseen 5-0 tai 0-5. Tästä voidaan arvioida, että tämän lopputuloksen karkea todennäköisyys on 5/380 = 1/76. Ei siis ihan olematon. Jos nyt voimassa olevat kertoimet jäisivät lopullisiksi, niin voiton tai tappion odotusarvo veikattaessa tulosta 5-0 olisi

1/76*3121€-75/76*1€ = 40€.

Siis puhtaan tilastollisesti varsin hyvä tulos. Voiton odotusarvo yli 40 kertainen panokseen verrattuna. Siinä on varaa siihenkin, että Manu on selkeä ennakkosuosikki. Everton on kuitenkin niin hyvä joukkue, että se VOI rökittää Manun.

Jos joku toinenkin sattuisi veikaamaan tulosta 5-0, niin voiton rahallinen odotusarvo putoaisi suunnilleen puoleen.

1/76*1560€-75/76*1€ = 20€.

En jaksa oikein uskoa, että 5-0 jäisi vain minulle, mutta ans kattoo nyt. Näillä kertoimilla kannattaa pyytää pitempääkin saamatta mitään, koska jossain vaiheessa väistämättä tärppää. Näillä kavavesillä vain ei suvaita sitä, että joku toinen heittää pyydyksensä samaan kohtaan kuin sinä.


ppps. Niihän siinä kävi. Paria tuntia myöhemmin tulos 5-0 oli mennyt. Sitä oltiin veikkattu jo yhteensä 5 eurolla, joten voittosumman odotusarvo oli pudonnut jo alle 10 euron. 6-1 olisi seuraava potentiaalinen vaihtoehto, näihin numeroihin päättyi kaksi ottelua viime kaudella. En taida enää jaksaa kytätä.

4 comments:

 1. Hukkaan meni rahat. Harmittaako?

  ReplyDelete
 2. Se oli sijoitus tieteeseen - no, ainakin poikkitieteeseen.

  ReplyDelete
 3. Ei ne menneet hukkaan - vaan tieteelle & taiteelle & urheilulle.
  Siis todellakin poikkitietelle!
  Kiitos tuesta!!!

  ReplyDelete
 4. Juutalaisille meni rahat nyt harmittaa

  ReplyDelete