Saturday, 7 June 2014

Opettajien kesäkurssilla - taas

Tähtitiede ja kosmologia kiinnostavat aina. Joillakin viime vuosien Opettajien fysiikan kesäkursseilla on ollut vähän naftisti väkeä, mutta nyt sali näyttää täyttyneen oikein kivasti. Tosin tässä on se optinen harha, että kun ottaa kuvan oikeasta suunnasta, niin sali näyttää enemmän täydeltä kuin tyhjältä, vaikka suhde on jotain fifty-sixtyn luokkaa. Ihan kuin pullonkin suhteen, niin puolitäysi ja puolityhjä ovat tietysti näkökulma kysymyksiä, mutta yleisöä on näyttää olevan enemmän, kun salissa puolet paikoista on tyhjiä. Tämän saman olen huomannut järjestäessäni konsertteja Rekolan työväen talolla. 

Taivaskin näyttää olevan täynnä tähtiä, vaikka mustaa aluetta on selvästi enemmän kuin tähtien viemää alaa.

Mielenkiintoisetkin luennot käyvät pitkän päälle voimille. Siksi erilaiset ekskursiot piristävät päivää mukavasti. Tässä ollan fyssan labrassa, jonka puhtausluokka on tuhat. Se tarkoittaa sitä, että kuutiojalassa ilmaa ei saa olla yli tuhatta tietyn mikrometrirajan ylittävää hiukkasta. (En nyt muista ko. lukuarvoa.) Kotona voisi tulla vastaansanomista, jos ehdottaisi tätä siivouspäivän standardiksi.

Tässä ymmärtääkseni tutkitaan avaruuspurjeeseen tulevaa lankaa. Sini Merikallio kävi juuri keväällä kertomassa tästä Heurekassa, joten oli kiva nähdä linkki esitelmän ja sen toteutuksen välillä.

F2k-laboratoriossa oli ihmeteltävää, kuten myös mielenkiintoista kuvattavaa. Ainakin luentosalin visuaalisuuteen verrattuna. 

Yksi työkohteista oli elektronin varauksen mittaaminen. Kuvauksellinen kohde ikuistettiin useammallakin kameralla.

Millikanin koekin sujuu nykytekniikalla vähän sutjakammin kuin alkuperäisen kokeen aikoihin.

Spektritutkimuksen esivaihe. Hehkulamppu, loisteputkilamppu ja spektrometri. Siitä eteenpäin laitetaan tietokone mukaan peliin.

F2k on erinomainen paketti lukion fysiikan kurssille 8. Suosittelen vilpittömästi. muutaman tunnin käynti labrassa tekemässä kuusi koetta on kouluille maksuton. 

Tämä kuva on jo viime vuodelta, mutta se kertoo vain siitä, että Terra Cognita ja Ursa ovat vakiovieraat Opettajien fysiikan kesäkurssilla. 

Tarkkaa lukua en tiedä, mutta kovin kauaksi sadasta ei jäädä, kun lasketaan kuvassa olevien henkilöiden kerrat Opettajien fysiikan kesäkurssilla yhteen. Professori Heimo Saarikko, lehtori Lasse Vanhanen (yli 30 kertaa kursseilla) ja amanuenssi Seppo Anderson. Jos lukuun lisätään vielä kameran toisella puolella olevan kerrat, niin sata paukkuu rikki reippaasti. 

1 comment:

tiiia13-v said...

"Tässä ollan fyssan labrassa, jonka puhtausluokka on tuhat."

no eikä olla.

kuvassa oleva henkilö sitä voi ollakin, mutta kuvan ottaja on kuvaa katsoen, pleksin takana.
Tämä on myös loogista, sillä kuka haluaa tonnin labraansa ketään keijoja turisteja :-)


"Taivaskin näyttää olevan täynnä tähtiä, vaikka mustaa aluetta on selvästi enemmän kuin tähtien viemää alaa."

Tästähän päästään vanhaan metsää puilta -teemaan, kuten toki tiedät, mutta et halunnut jatkaa :-)

"F2k-laboratoriossa oli ihmeteltävää, kuten myös mielenkiintoista kuvattavaa."

kuvaa ketsoessa on vaikea olla samaa mieltä.


"Yksi työkohteista oli elektronin varauksen mittaaminen. Kuvauksellinen kohde ikuistettiin useammallakin kameralla."

se on helppo uskoa, mutta se ikuistettiin kuvassa
http://2.bp.blogspot.com/-NZLpc-NqaV8/U5Lj6BiuBSI/AAAAAAAAHi4/p-V2mP66tSs/s1600/spektri.jpg


"Tarkkaa lukua en tiedä, mutta kovin kauaksi sadasta ei jäädä, kun lasketaan kuvassa olevien henkilöiden kerrat Opettajien fysiikan kesäkurssilla yhteen. P"

Tämän kuvan ongelma on se, että ihmiset ovat tottuneet näkemään fyssaan liittyvien luokkakuvien taustalla olevan liitutaulun pinnalla vähintään osittaisdifferentiaaleja.
Tämä ei vakuuta katsojaa :-)