sunnuntai 29. toukokuuta 2011

Termodynamiikkaa kuudessa näytöksessä




Ensimmäinen näytös.
Oriveden keskuskansakoulun 3. luokan ympäristöopin tunti joskus talvella 1958.
Opettaja (Maissi Karonen): Mitäpä luulette? Jos nyt, kun on kovat pakkaset, talon ulkoseinällä olevaan naulaan ripustetaan paksu turkki, niin mitä se turkki tekee?
Jotkut oppilaat viittaavat innokkaasti. Eturivissä (ei omasta tahdostaan)  tytön parina (vielä vähemmän omata tahdostaan) istuva Timo-poika viittaa niin innokkaasti, että ei tahdo pysyä enää pulpetissa.
Opettaja: Timo
Timo: Lämmittää taloa.
Opettaja: Nyt Timo on kyllä väärässä. Eihän turkki voi lämmittää. Uuni lämmittää.
Timo (harmin kyyneleitä niellen): Kyllä varmana lämmittää. Isä on sanonut niin ja isä kyllä tietää paremmin kuin opettaja. Isä on oikea tiedemies.
Opettaja: Timo jääkin taas tänään koulun jälkeen vähän laiskanläksyyn miettimään käytöstään.

Toinen näytös.
Timo naulaa kotitalonsa (jonka nimi sattumoisin oli Urhola) seinään naulan ja laittaa äidiltä salaa otetun turkin siihen roikkumaan. Muutaman tunnin kuluttua Timo käy kokeilemassa, miltä seinä turkin alla tuntuu. Se on selvästi lämpimämpi kuin seinä sen vieressä ja muualla seinässä oleva kuurakin oli siltä kohtaa sulanut.

Kolmas näytös.
Seuraavan koulupäivän aluksi Timo viittaa niin innokkaana hokien ”Opettaja, opettaja…”, että tämä ei voi kuin antaa Timolle suunvuoron.
Timo: Opettaja. Laitoin eilen turkin talon seinään ja selvästi se lämmitti!
Opettaja: Ei turkki voi lämmittää. Kysy vaikka isältäsi, vaikka ei hän mikään tiedemies ole. Samanlainen opettaja kuin minäkin.
Timo valuu nöyryytettynä kaksoispulpettinsa alle.

Neljäs näytös
Timo kysyy koulun jälkeen asiaa isältään.
Isä: Kyllä opettaja on oikeassa. Ei turkki varsinaisesti lämmitä, vaan se ehkäisee lämpöä karkaamasta. Seinän sisältä tuleva lämpö lämmittää seinää, mutta turkki estää sitä karkaamasta seinästä ja siksi seinässä oleva kuurakin sulaa.
Timo oli sitä mieltä, että kyllä isä sittenkin tiesi paremmin kuin opettaja. Outoa kyllä hän ymmärsi olla kertomatta sen opettajalle. Seuraavan kerran Timo kuitenkin viittasi tunnilla vasta viikon päästä. Silloin opettaja kysyi: ”Opettaja Elli Laakson rinnakkaisluokalta on muuttanut oppilaita pois. Käsi ylös kaikki ne, jotka haluavat vaihtaa Elli Laakson luokalle.”

Viides näytös
Aikaa on kulunut. Timosta itsestäkin on tullut isä (isoisäkin), opettaja ja jopa tiedemies - no ainakin poikkitiedemies. Ollessaan tiedekeskus Heurekassa töissä Timolla oli tapana oikoa näyttelyteksteissä olevia fysikaalisia epätäsmällisyyksiä ja jopa suoranaisia virheitä. Tämä selvästi otti joitakin asianosaisia hermoon. Ovelana juonena heurekalaiset päättivät antaa kaikki fysiikkaan liittyvät tekstit Timolle ennakkotarkastukseen. Sen jälkeen hän ei voisi enää naputtaa niissä mahdollisesti olevista puutteista. Yksi tällainen oli Vattenfall-planetariumiin tulevan filmin Zula-partio käsikirjoitus.

Yhden kohtauksen alkuperäinen teksti meni näin.

“That’s because the heavier air on Earth keeps it warm, like a big heavy jacket. The thin blanket of air on Mars is too light to keep the planet warm.”

Käännösehdotus suomeksi taas meni näin.

”Se johtuu siitä, että painavampi ilma pitää maapallon lämpimänä niin kuin paksu anorakki. Marsin ohut ilma on liian kevyttä lämmittääkseen planeettaa.”

Oleellista ei ole ilmankehän paino vaan sen paksuus, joten alkuperäinenkin teksti on hieman harhaanjohtava. Sanaa heavy lienee siinä käytetty koko ajan merkityksessä deep eli paksu. Suomentaja taas luultavasti on halunnut välttää tautologiaa ja kääntänyt heavyn ensin painavaksi ja sitten paksuksi. Lopun fysikaalinen virhe menee sen sijaan menee täysin suomentajan puutteellisen fysiikan tuntemuksen piikkiin. Ehdotin seuraavanlaista korjausta:

”Se johtuu siitä, että paksumpi ilmakerros eristää kuin turkki ja pitää Maapallon lämpimänä. Marsin ilmakehä on liian ohut estämään lämpöä karkaamasta planeetalta.”

Kuudes näytös
Opettavainen näytelmä päätetään aina johonkin sattuvaan sananlaskuun. Nyt pitäisi vain päättää, olisiko se tässä ”Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa” vai ”Siperia opettaa”?

ps. Zula-partio tulee Heurekan ohjelmistoon syksyllä 2011. On kuulemma hauska; lapsille ja lapsenmielisille sopiva. Käykää katsomassa, vaikka ette kohderyhmään kuuluisikaan. Jos ei muusta syystä niin tarkistamassa miten Timon korjausehdotukselle on käynyt. 

1 kommentti:

Annukka Karonen kirjoitti...

Isä todellakin tiesi ja osasi ilmaista asian oikein. Kiitos muuten kirjoistasi. "Onko pisara pyöreä ..." ym. olivat -80 luvulla pikkupoikani lempikirjoja, aikuisellekin huviksi ja hyödyksi.