Friday, 11 April 2014

Tarsan veljenpojan paluu


Kuva: Petri Krook/HS
 Miten Perun apulaispuolustusminiseri Jakke Valakivi ja Lasten Heureka liittyvät toisiinsa? Se selviää alla olevasta ja vain alla olevasta tekstistä.

Tiedekeskus Heurekassa avautuu huomenna 12.4. uusi ja paljon toivottu näyttely: Lasten Heureka.  Minulla on pieni osuus näyttelystä, olen nimittäin osallistunut näyttelykohteiden infotekstien tekemiseen. Kukaan ei ole tätä lausunut ääneen, mutta epäilen osasyyn minun värväämiseeni ollen sen, että olen aiemmin arvostellut enempi vähempi pisteliäin sanakääntein joidenkin näyttelyiden infotekstejä. Lähinnä niiden fysikaalista sisältöä. Nyt arvostelun kohteilla on selkeä revanssin paikka. Jos minä olisin vastaavassa asemassa, niin selkäänpuukotusveitsiä jo hiottaisiin.

Näyttely on mukava. Sen on sisällöltään tieteellisempi ja jotenkin koko perhettä aktiivisuuteen houkuttelevampi kuin Hop Lopit tai huvipuistot. Olin tänään näyttelyn pressitilaisuudessa ja kaiken näkemäni ja kokemani perusteella ennustan sille menestystä. Jos ei ihan ruumisnäyttelyn veroista, niin ainakin sen alta poistunutta Mars-näyttelyä suurempaa kuitenkin. Marsiin menijöitä ei kun riittänyt jonoksi asti niin kuin viime syksynä ruumishuoneelle.

Heurekan henkilökunnan toimenkuvaan kuuluu testata näyttelykohteiden toimivuus ennen näyttelyn avaamista. Tässä tutustutaan Nanoötökät-peliin toiminnanjohtaja Anneli Paulin johdolla.

Eräs näyttelykohde on oppimispeli Nanoötökät. Siihen laadittu vapaamuotoinen osuus infotekstistä oli seuraavanlainen:

Tarzan – Homo discens?
Nykyihminen on latinaksi Homo sapiens, viisas ihminen. Kukaan ei ole kuitenkaan seppä syntyessään, vaan ihmisen on oltava ennen sitä Homo discens, oppiva ihminen.
Historiassa on ollut vaiheita, joissa laajan kirjatiedon omaksuminen ja tekemisen mekaaninen jäljittely hallitsivat oppimiskäsityksiä. Tämä heijastui myös romantisoituihin kuvauksiin ihmisistä, jotka vähistä lähtökohdista yksin kehittyivät ylivertaisiksi yksilöiksi.
Kirjallisuuden tunnetuin itseoppinut on Tarzan, viidakon kuningas. Ihmisapina Kala adoptoi hänet sylivauvana viidakkoon, missä Tarzan oppi kaikki apinoiden taidot puissa liikkumista ja reviirin puolustamista myöten. Mutta hän oppi muutakin: hylätystä majasta löytämiensä kirjojen avulla ihan omin päin muutamassa päivässä lukemaan, kirjoittamaan ja jopa puhumaan englantia. Myöhemmin samalla itseopiskelumetodilla vielä noin kymmentä muuta kieltä. Tarzanin suomalainen vastine on karhumies Tarsa, karhujen kasvattama väkivahva mies. Tarsasta tuli sotasankari, joka yleni everstiksi asti.
Niin Edgar Rice Burroughs (1875-1950) kuin kollegansa Lahja Johannes Valakivikin (1892-1956) sovelsivat kirjoissaan enemmän taiteellista vapautta kuin oppimistieteellisiä teorioita.
Elämässä käy monesti niin, että minkä taakseen jättää, sen edestään löytää. Missä yhteydessä milloinkin. Kun tekstit oli jo jätetty, Hesarissa oli seuraava uutinen.

Perulaisministerillä on suomalaiset sukujuuret
Suomalaisen jääkärin pojanpoika on eteläamerikkalainen ministeri

Perun apulaispuolustusministerin ensimmäinen virallinen Suomen-vierailu on herättänyt kiinnostusta kerrassaan ulkoparlamentaarisista syistä.

Hänen sukunimensä on Suomessa suojattu. Sitä löytyy täällä nykyisenä nimenä alle viideltä ihmiseltä, ja alle viideltä myös entisenä nimenä. Sen sijaan Perun pääkaupungissa Limassa heitä asuu enemmän.

"Minun laskujeni mukaan meitä on kuusi", apulaispuolustusministeri Jakke Raimo Milagro Valakivi Alvarez kertoo.

"Minä, vaimoni, tyttäreni Hannen Katrine ja Anete Mirka sekä poikani Johannes Jakke ainakin", ministeri luettelee.

Ei epäilystäkään– kyllä ministerissä melko lailla suomalaista on.

Jakke Valakiven isä Raimo Valakivi oli seikkailija, joka jätti Suomen sodan jälkeen ja kierteli maailmaa ennen kuin asettui Peruun ja avioitui perulaisnaisen kanssa. Raimo Valakivi kuoli Perussa vuonna 1969. Hänen poikansa Jakke oli tuolloin kuusivuotias.

Raimo Valakiven isä ja Jaken isoisä Lahja Valakivi oli yksi ennen Suomen itsenäistymistä vapaaehtoisesti Saksaan sotilasoppiin lähteneistä jääkäreistä.

Kansalais- ja muiden sotien jälkeen everstiluutnantiksi ylenneestä Lahjasta sukeutui opettaja, joka toimi myös Merikarvia-lehden päätoimittajana. Hän kirjoitti useita nuortenkirjoja, joista tunnetaan parhaiten ehkä Tarsa-kirjat. Lahja Valakiven Jakke-niminen kirja ilmestyi vuonna 1955.

"Olen saanut etunimeni tuosta kirjasta. Se kertoo isästäni", apulaispuolustusministeri Valakivi paljastaa.


Kun siis kirjailija Lahja Johannes Valakivi on Tarsa-hahmon isä, niin Jakke Valakivi on sukulaissuhteeltaan Tarsan veljenpoika. Jos Perun apulaispuolustusministerin Suomen vierailusta tehtäisiin elokuva tai kirja, niin sen perinteitä kunnioittava nimi voisi olla Tarsan veljenpojan paluu.

Samalla logiikalla voisi pohtia, mikä sukulaissuhde on Tarsan esikuvalla, elikkä Tarzanilla ja elokuvaohjaaja Woody Allenilla. Perinteiset kaljat palkaksi oikean sukulaissuhteen perustellen kertovalle.

Vaikka olenkin hieman jäävi, niin sen verran vähän, että voin hyvällä omalla tunnolla suositella Lasten Heurekaa kaikille lapsille ja lastenmielisille. Näyttelyssä aikuisetkin viihtyvät yhdessä ja nimenomaan yhdessä lasten kanssa tiedettä tehden. Pieni vinkki. Avauspäivänä 12.4. Heurekan perinteitä kunnioittaen ihan kaikki ei ehkä ole vielä valmista. Jos sen ei anna haitata, niin lapset mukaan ja Heurekaan leikkimään lasten kanssa tieteellisesti - ainakin poikkitieteellisesti. 

11 comments:

 1. Woody Allen on Tarzanin äpäräpoika?

  ReplyDelete
 2. No ihan vielä natsannut. Saa yrittää uudestaan, mutta arvaaminen ei tuota tulosta. Pitää sekä tietää että olla nokkela.

  ReplyDelete
 3. Helsingin Maisteri11 April 2014 at 16:16

  Tämä 'sukulaisuussuhde' on tässä tapauksessa hieman löysä käsite. Riittääkö vastaukseksi Johnny-Maureen-Mia?

  ReplyDelete
 4. Polttaa, mutta nimien ketju ei ole sukulaisuussuhde. Joten ei riitä.

  ReplyDelete
 5. Woody on Tarzanin vävypoika ja Tarzan vastaavasti Woodyn appiukko. Perustelut yllä olevassa postauksessa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Näin. Jane, siis Maureen O'Sullivan, on Mia Farrowin äiti. Tarzan siis on Woodyn appiukko. . Jos se nyt siis katsotaan sukulaisuussuhteeksi.

   Delete
  2. Näin on. Ensimmäiselle Latena kättäpäivää sanomalle kaljat. Jos kukaan ei ennen kesää ilmottaudu, niin stten Sakarille ilman kättelyäkin.

   Delete
  3. Helsingin Maisteri11 April 2014 at 21:51

   Höh. Protesti. 'Sukulaisuussuhde'? Vastaukseni oli aivan riittävä ja ensimmäisenä oikea!

   Delete
  4. Ei hyväksytä. Uusia kisoja tulee, joten silloin uutta matoa koukkuun.

   Delete
 6. "Minun laskujeni mukaan meitä on kuusi", apulaispuolustusministeri Jakke Raimo Milagro Valakivi Alvarez kertoo.

  ""Minä, vaimoni, tyttäreni Hannen Katrine ja Anete Mirka sekä poikani Johannes Jakke ainakin", ministeri luettelee.

  Ei epäilystäkään– kyllä ministerissä melko lailla suomalaista on."


  Huono laskupää siis?

  ReplyDelete
 7. Facebookissa on jo noin 10 Perun Valakiveä. Epäilen toimittajan laskutaitoa.

  ReplyDelete