Tuesday, 15 May 2012

Saunat kannattavat ainaWikipedia tietää kertoa: "Alepan nimi tulee liikenimestä Alennushalli Pajunen, joka oli vuoteen 1987 asti Pajusen suvun omistama kauppaliikkeiden ketju. Pajusista tuli yrittäjäsuku, kun Edvard Pajunen vaimoineen perusti 1918 siirtomaatavarakaupan Helsingin Sörnäisiin. Edvard Pajusen toinen liiketoimiala oli yleiset saunat. Edvard Pajunen evästi poikaansa Aarnoa, Jussi Pajusen isää: “Kaupoille voit tehdä mitä tahansa, mutta saunoista älä luovu – ne kannattavat aina.”"

Kun Guggenheim-hanke on nyt pahassa vastatuulessa ja kaupunginjohtaja Jussi Pajunen uhkaa jäädä ilman monumenttiaan sekä Janne Gallen-Kallela-Siren ilman Guggenheim-johtajan titteliään, niin ehdotan seuraavaa.

Katajanokan satamasta Kauppatorille johtavan kävelyreitin varrelle pysytetään suuri Jussi Pajusen näköispatsas, jossa hän toivottaa tervetulleeksi maahamme laivalla saapuvat maksukykyiset turistit kuten myös vähemmän maksukykyiset haitarimusiikin taitajat. Patsaan takana olisi Guggenheim-brändätty sauna aina lämpimänä. Sen ikkunoista voisivat eksotiikkaa kaipaavat turistit  käydä ihmettelemässä löylyssä alastomina ähkiviä suomalaisia. Maksua vastaan tietysti. Kun kuuluisin suomalainen saunoja, kaimapoika Sauna-Timo on tiettävästi hieman huonossa saunomiskunnossa, niin saunamajurin virkaan  voitaisiin nimittää Janne Gallen-Kallela-Siren. Hänen visionsa Gutenbergin galaksista ja kuinka uutisen reflektiopinta kestää jonkin aikaa ennen kuin se sitten ikään kuin absorboituu, tekisivät varmasti jokaiseen kulttuurituristiin lähtemättömän vaikutuksen

En osaa tehdä tähän kuvaan Pajusen näköispatsasta, mutta paremman puutteessa havaintokappaleena käykööt Ankkalinnan perustajan Julle Ankanpään patsas. Toihan hän Ankkalinnaan maissintähkiä samalla tavalla kuin Pajusten Alepa vaurautta Helsinkiin. Sitä paitsi kulttuuriin satsaaminen kannattaa aina - maksoi mitä maksoi ja kunhan se maksetaan muiden rahoilla. Mikäli Claes Andersoniin, Harry Harkimoon ja muihin valtakunnan viisaisiin laidasta laitaan on uskominen.

Erityisesti verovaroilla satsaaminen on kannattavaa, varsinkin kunnallisveroja kaihtavien pääomatulollisten mielestä. Hekin voisivat sijoittaa, jos sille saataisiin kotitalousvähennys.

2 comments:

  1. Taas näkee Poikkitieteilijän lantapaukkueden. Haitarimiehet tulevat Dacioillaan Jätkäsaareen, ei Katajanokalle.

    ReplyDelete
  2. Verovähennystä on pyydetty Guggenheim-lahjoituksille, ei kotitalousvähennystä. Ne ovat eri juttu.

    ReplyDelete