Wednesday, 30 May 2012

Sanoma News kuvien myyjänä ja ostajanaSanoma News ostaa kuvia julkaisuilleen ja toimii myös kuvien myyjänä ollessaan pääomistaja STT-Lehtikuva yhtiössä. Alla ote STT-lehtikuvan kuvien toimitus- ja käyttöehdoista. Tekstissä mainittu Asiakas on siis kuvan ostaja, Lehtikuva myyjä.

STT:n toimitus- ja käyttöehdot Lehtikuva-kuville*

1) Tekijänoikeus
a) Oy Suomen Tietotoimisto – Finska Notisbyrån Ab (myöhemmin STT) myöntää asiakkaalle/tilaajalle (Asiakas) kertajulkaisuoikeuden kuville* etukäteen sovittuun tarkoitukseen. Julkaisuoikeudesta peritään STT:n kulloinkin voimassa olevan hinnaston mukainen korvaus.
b) Asiakas ei saa siirtää saamiaan oikeuksia kolmannelle osapuolelle.
c) Myönnetty käyttöoikeus ei ole yksinomainen.
d) Kuvien tekijänoikeus säilyy kuvaoikeuden haltijalla ja/tai STT:llä. Tekijänoikeudet eivät siirry kuvan julkaisuoikeuden ostajalle (Asiakkaalle).

2) Asiakkaan vastuut ja velvollisuudet
a) Asiakas vastaa kuvien käyttöyhteyden laillisuudesta ja kuvien julkaisuun liittyvien lupien ja suostumusten hankkimisesta sekä yleisen käytännön ja hyvien tapojen noudattamisesta kuvia julkaistessaan. Samoin Asiakas vastaa lupien hankkimisesta kuvissa esiintyvien nimien, henkilöiden, teosten, tavaramerkkien ja yksityisomaisuuden osalta. Asiakas vastaa siitä, ettei kuvia julkaista kenenkään kunniaa tai yksityiselämää loukkaavalla tavalla.
b) Kuvat ovat Asiakkaan vastuulla. Asiakas vastaa niistäkin kuvista, jotka kolmas on Asiakkaan valtuuttamana ottanut vastaan ja/tai ladannut STT:n sähköisestä Lehtikuva-kuvakannasta. Lisäksi Asiakas vastaa niistä kuvista, jotka Asiakkaan valtuutuksella tai ilman valtuutusta on ladattu Asiakkaan käyttötunnuksilla. Postitse lähetetyt kuvat katsotaan toimitetuiksi, kun ne on annettu postin kuljetettavaksi.
c) Julkaisuoikeuden myöntämistä varten Asiakkaan on ilmoitettava kuvan käyttötapa, julkaisu tai mainosväline sekä loppukäyttäjä.
d) Uusinta- tai lisäkäytöstä on ilmoitettava etukäteen STT:lle. Jos kuva on julkaistu uudelleen ilman etukäteisilmoitusta, veloitetaan uusintajulkaisusta kaksinkertainen hinta normaaliin uusintajulkaisuun verrattuna.

3) Laskutus ja käyttöilmoitus
a) Kuvan lataus STT:n sähköisestä Lehtikuva-kuvakannasta on laskutusperuste.
b) Kuvan käyttöilmoituksena Asiakkaan on lähetettävä STT:lle maksuton tekijänoikeuskappale julkaisusta, jossa kuvaa on käytetty tai linkki kuvan sähköiseen julkaisuun. Ellei Asiakas toimita käyttöilmoitusta 14 päivän kuluessa kuvan julkaisusta, on STT:llä oikeus periä hinnaston mukaiset käyttöseurantakulut.
c) Jos Asiakkaan virheellisesti tai puutteellisesti ilmoittamien laskutustietojen takia joudutaan Asiakkaalle lähettämään uusi lasku tai hyvityslasku, on STT:llä oikeus periä voimassaolevan hinnaston mukainen uudelleenlaskutuslisä.

4) Ohjeita ja rajoituksia kuvan julkaisuun
a) Kuvan markkinointikäytöistä on sovittava etukäteen.
b) Jos kuvaa on tarkoitus käyttää ulkomaisissa julkaisuissa tai kansainvälisessä levityksessä, on lupa tähän aina hankittava etukäteen.
c) Kuvan tiedoissa mainittuja kuvakäytön rajoituksia on ehdottomasti noudatettava.
d) Kuvaa ei voi julkaista sellaisissa yhteyksissä (esim. yhteisöpalvelut), jotka edellyttävät kuvan tekijänoikeuksien luovuttamista kolmannelle osapuolelle.
e) Kuvaa julkaistaessa on mainittava kuvalähteenä sekä valokuvaajan tai ulkomaisen kuvatoimiston että Lehtikuvan nimi. Ellei kuvalähdettä mainita, korotetaan kuvan julkaisuhintaa 50 %.
f) Kuvaa ei saa manipuloida ilman STT:n lupaa.

5) Huomautukset ja kuvien säilytys
a) Tilausta koskevat huomautukset on tehtävä viiden arkipäivän kuluessa siitä, kun kuva on vastaanotettu, tai välittömästi, kun kuva on ladattu STT:n sähköisestä Lehtikuva-kuvakannasta.
b) Kuvatiedostot on tuhottava heti käytön jälkeen, eikä niitä saa arkistoida.

6) STT:n vastuu
a) STT vastaa tahallaan tai törkeällä tuottamuksella aiheuttamastaan välittömästä vahingosta. STT:n vastuu rajoittuu perittyyn kuvapalkkioon. STT ei vastaa välillisestä tai kolmannelle aiheutetusta vahingosta.
*Kuva voi tarkoittaa valokuvaa, videokuvaa, grafiikkaa tai niiden yhdistelmää.

Kun Sanoma News siirtyy itse asiakkaasi eli halusi tehdä minun kanssani sopimuksen, millä ehdoilla se saisi minulta (ja muilta kuvaajilta) kuvia, niin eteen lyötiin oleellisilta osin tällaista tekstiä sisältävä paperi. (Klikkaa kuvaa hiirellä, niin saat sen näkyviin suurempana.)

 

Aika kuvaavaa, että lehdelle on kirjattu vain oikeuksia, Avustajalle eli minulle sekä oikeuksia että velvollisuuksia. Erityisesti minua ilahduttaa Sanoma Newsin armeliaisuus valita itse aiheeni. Vielä enemmän olisi toki ilahduttanut se, että Sanoma Newsilla olisi edes jonkinlainen velvollisuus lunastaa nämä vapaan aihevalintani tulokset.

Laskutuskaan ei ole ihan tasapuolista. Kuvan lataus Lehtikuvan kuvakannasta käynnistää laskutuksen. Free-kuvaajalla rahat luvataan 21 päivän sisällä julkaisupäivästä. Minä sain kerran odotella 1½ vuotta Hesarin minulta  tilaaman ja toimituksessa maanneen jutun rahoja, kun  sille ei tahtonut löytyä tilaa.

Miten minusta tuntuu, että näiden sopimusten välillä on lievää epäsymmetria?  Ei tosin Sanoma Newsin näkövinkkelistä asiaa katsottaessa. Oikeudet ja edut mulla, vastuut, riskit  ja velvollisuudet sulla - olin sitten myyjä tai ostaja. Ei ihme että Hesari diggas Guggenheimia. Ei korppi korpin silmää noki.

11 comments:

 1. "STT vastaa tahallaan tai törkeällä tuottamuksella aiheuttamastaan välittömästä vahingosta. STT:n vastuu rajoittuu perittyyn kuvapalkkioon. STT ei vastaa välillisestä tai kolmannelle aiheutetusta vahingosta."

  "Mahdollisia oikeuksia ym. koskevista kolmannen vaatimista korvauksista ja tähän liittyvistä oikeudenkäyntikuluista sekä muista kustannuksista vastaa Avustaja"

  Tästä sanoi Hesarin kulttuuritoimituksen esimies Saska Saarikoski, että se on vain juristien kieltä. Ei sitä pidä ottaa tosissaan! Kuten ei lainaan takaajaksi ryhtiminenkään ollut kuin muodollisuus.

  ReplyDelete
 2. Faktahan on, että Avustaja ei koskaan joudu oikeuteen minkään kolmannen osapuolen kanssa. Eikä tule mitään oikeudenkäyntikuluja, nuo nyt vain ovat juristien kieltä. Todellisuudessa STT:n ja kolmannen osapuolen lakimiehet sopivat keskenään ilman oikeudenkäyntiä korvauksen, joka maksetaan kolmannelle osapuolelle. Sen jälkeen STT esittää laskun Avustajalle. En usko, että kukaan Avustaja on niin tyhmä, että lähtisi oikeuteen kiistämään itse allekirjoittamaansa sopimusta ja STT:n vaadetta kolmannen vaatimista korvauksista, ja lopputuloksena maksamaan vielä oikeudenkäyntikulutkin. Saarikoski on siis aivan oikeassa!
  (Ylläoleva kuitenkin varauksella, koska sanotaanhan "ei kahta ilman kolmatta". Avustajahan on osoittanut tyhmyyttä jo ensiksi sopimuksen allekirjoittamisella ja toiseksi joutumalla kyseiseen tilanteeseen.)
  -p-

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sanotaanhan myös "Kahden kauppa on kolmannen korvapuusti". Tähän se sopii paremmin kuin hyvin - siis jos asiat menee Avustajan kannalta huonosti.

   Delete
  2. Pekka tarkoittanee tässä STT:llä Sanoma News:ia, koska tämähän on Avustajan sopimusosapuoli. Matti Äyrään kommentissa oli kaksi erillistä lainausta. Kummastakin sopimuksesta.

   STT-Lehtikuvan kuvaajat ovat ymmärtääkseni työsuhteessa. Heidän juridinen vastuunsa korvausasioissa on ihan toisenlainen kuin mitä freelancereiden sopimukseen on kirjattu. Työnantaja vastaa aiheuttamistaaan vahingoista asiakkaalle ja kolmansille.

   Jos elämässä kaikki menisi kuten on mustaa valkoiselle kirjoitettu, niin Sanoma News voisi ajaa hankalan freen perikatoon. Tietysti edellyttäen, että tämä on allekirjoittanut hänelle eteen tuodon sopimuksen. Sanoma News sopii bulvaanin kanssa, että bulbaani ottaa herneen nenäänsä jonkin freen Hesarissa olleen kuvan suhteen ja esittää miljoonakorvauksen. Hesari joko hyväksyy korvausvaatimuksen tai ryhtyy kalliiseen oikeusriitaan sen kanssa - ja häviää tahallaan. Niin tai näin, aina "Artisti maksaa". Näin ainakin sopimustekstissä lukee. Jos se teksti pitää tulkita jollain toisella tavalla, niin voisiko joku vääntää rautalangasta sen tulkinnan minulle.

   Kokonaan eri juttu on sitten se, miten asia käytännössä etenisi. Ennen sitä minun mielestäni pätee se, mitä allekirjoitetussa sopimuksessa lukee. Sanoma Newsilla kyllä löytyisi pätäkkää ojentaa tarpeen vaatiessa viisastelevaa freetä talon tavoille. Kuten vaikka minua. Siksi en allekirjoittanut, vaan lähetin kommentit sekä Pentikäiselle että Virkkuselle. Töitä ei ole sen jälkeen tarjottu.

   Delete
 3. 6) STT:n vastuu
  1. STT vastaa tahallaan tai törkeällä tuottamuksella aiheuttamastaan välittömästä vahingosta.
  2. STT:n vastuu rajoittuu perittyyn kuvapalkkioon.
  3. STT ei vastaa välillisestä tai kolmannelle aiheutetusta vahingosta.

  Kaikki nämä kuvan myyjän vastuuta rajaavat seikat loistavat poissaolollaan Sanoma Newsin avustajasopimuksessa.

  Nimenomaan tässä vastuuasiassa epäsuhta on minusta suorastaan kuvottava. Kun vielä otetaan huomioon se, että suurikaan korvausvaatimus ei käytännössä hetkauta näin isoa firmaa minnekään, mutta saattaa laittaa yksityisen ihmisen polvilleen.

  Jos olet sitä mieltä, että olen aika näreissäni tällaisen teoreettisen asian vuoksi, niin olet ihan oikeassa. Olen näreissäni siitä mentaliteetista, millä suuri ja mahtava raha nöyryyttää siitä riippuvia ihmisiä. Minulla ei ole tässä omaa lehmää ojassa. Korkeintaan yksi sorkka vähän ojan reunalla.

  ReplyDelete
 4. Syksyllä 1998 tarjosin Helsingin Sanomille juttua ihan tilaamatta ja pyytämättä. Toimituksen esimies sanoi, että ei me nyt tarvita, mutta kuitenkin luki jutun ja päätti sitten ostaa sen. Juttu jäi odottamaan parempaa julkaisuajankohtaa keväällä, mutta sain siitä maksun samantien. Korvaus oli ihan asiallinen, 2000 markkaa sivun tekstistä. Juttua ei tietääkseni koskaan julkaistu.

  Jotakin on tapahtunut Sanoma-konsernissa tuon jälkeen, kun avustajiin suhtaudutaan nykyään aivan päinvastaisella kovuudella. Onko se yleinen oire medialiiketoiminnan murroksesta, vai mistä. Mitä sinulle on tapahtunut, Sanoma?

  ReplyDelete
  Replies
  1. "The Times They Are a-Changin'"

   Itse olen toimittanut vuosien saatossa satoja valmiita juttuja lehtiin. Osan tilattuna osan tilaamatta ja yllättäen. Muutamaa lukuunottamatta kaikki on luvatta julkaista. Vain kahdesti näin ei käynyt. Toisella kertaa sain Tekniikan Maailmalta kyllä sovitun korvauksen, toisella kertaa Suomen Kuvalehti lähinnä haistatteli. Lopetin avustajasuhteen molempiin. Jutut tehdään julkaistaviksi, ei mappi ööhön. Riippumatta siitä, saako niistä korvauksen tai ei.

   Delete
 5. Hesarin kuvatoimituksen esimies Markku Niskanen Vihreässä Langassa:

  "Käyttääkö lehti tai konserni uudelleen tiettyyn juttuun otettuja kuvia?

  Niskanen: Kuvat jäävät arkistoon. Valtaosalla Hesariin otetuista valokuvista ei ole jatkokäyttöä. Uudelleen käytetään lähinnä politiikan ja urheilun kuvia. Hesariin otettuja kuvia käytetään myös muissa Sanoma News -konsernin lehdissä, etenkin Ilta-Sanomissa, mutta myös Kouvolan Sanomissa, Kymen Sanomissa ja Etelä-Saimaassa."

  Tulee väistämättä mieleen käänteinen marssijärjestys. Jos suurin osa kuvista on sellaisia, että niillä ei ole jatkokäyttöä, niin miksei kuvia voitaisi silloin ostaa oletusarvoisesti kertakäyttöoikeudella. Vain jatkokäytön kannalta potentiaaliset kuvat lunastettaisiin suuremmilla käyttöoikeuksilla. Vähän korkeampi hinta ja siihen sisältyisi esim. hakusanoitus.

  Hesari tietysti torppaa tämän ehdotuksen mukamas käytännössä mahdottomana. Ihmettelen vain, miten STT-Lehtikuva voi edellyttää silloin paljon tiukempien ehtojen noudattamista myymiensä tekijänoikeuksien suhteen.

  ReplyDelete
 6. Juuri tämänkaltaisten syiden takia keskeytin viime talvena kaikkien Sanoma-konsernin ja sitä lähellä olevien lehtien tilaukset.

  ReplyDelete
 7. Money talks! Suomeksi: Riitta Dollari puhuu!

  Sanoma yhtiöt on osoittanut toiminnallaan, että se on kiinnostunut vain rahasta. Silloin tietystä ainoa siihen vaikuttava toimenpide on raha. Siis rahavirtojen tyrehtyminen. Tämä voisi realisoitua vain siten, että riittävän iso joukko Sanomien lehtien ostajia ja tilaajia alkavat boikotoida lehtiä ja ilmoittavat syyn selkeästi Sanomien johdolle. Hesarin levikki on noin 350.000. Jos jokainen allekirjoittamatta jättänyt free alkaisi boikotoida, niin se olisi noin promille Hesarin tilaajista. Ei varmaan tuntuisi vielä missään Sanomatalon ylimmässä kerroksessa.

  Uskoisin, että vasta 10.000 boikotoijan jälkeen Sanomat alkaisi miettiä, että olisiko taktiikan muutoksen paikka. Ja tämäkin on vain valistunut arvaus. Sen verran kivisydämistä porukkaa Sanomien johdossa tuntuu olevan. "Ei riiston makua!".

  ReplyDelete
 8. Markku Niskasesta on tullut täysin Riitta "Dollari" Pollarin marionetti. Minulle on jäänyt vain epäselväksi, kenen suulla Dollari puhuu. Hävettää olla tällaisessa puljussa töissä, mutta ymmärrän kyllä allekirjoittajia. Leivästä luopuminen periaatteellisista syistä tekee liian kipeää. Kunnioitukseni allekirjoittamatta jättäneille.

  Sattuneesta syystä nimettömänä pysyvä Sanomien työntekijä.

  ReplyDelete