Saturday, 26 May 2012

Sul on muodot - mul on Venukset, daa dirlanlaa…


Maalaus: Botticelli

Käydessäni keskikoulun viimeistä luokkaa lukuvuonna 1964-65 silloisessa Oriveden kunnassa, myöhemmin "kaupungissa", minun luokallani oli varsin persoonallinen fysiikan opettaja. Näin jälkeenpäin ajatellen en erityisemmin ihmettele, että hänen pestinsä koulussani, tänä keväänä tapahtuneen ampumatapauksen vuoksi valtakunnallistakin huomiota saaneessa Oriveden Yhteiskoulussa jäi yhteen lukuvuoteen.

Kyseinen fysiikan opettaja - nimi jääkööt mainitsematta - kysyi kerran minun luokaltani aurinkokunnan planeettoja. Minä  vastasin: "Merkuurius, Veenus,…" Tässä vaiheessa opettaja keskeytti minut. Hän korjasi: "Veenuksia myydään tupakkakaupassa, taivaalla näkyvä planeetta on nimeltään Venus!"

Nuoremmille lukijoille täytynee selittää. 1960-luvulla ehkäisyvälineitä ei ollut yleisesti saatavilla markettien tiskeiltä. Kondomeita myytiin siihen aikaan joko tupakkakaupoissa ja apteekeissa. Oriveden kirkonkylän ainoa tupakkakauppa paloi hyvin epämääräisissä olosuhteissa 1960-luvun puolivälin tietämissä. Ainoaksi paikaksi ostaa kondomeja jäi Oriveden apteekki.

Äitini toimi lääkärinä Orivedellä ja kunnan apteekkari oli meidän perhetuttumme. Tämä aiheutti minulle kiusallisen dilemman. Kun minulle joskus 60-luvun loppupuoliskolla tuli ensi kertaa edes teoreettinen mahdollisuus päästä käyttämään ehkäisyvälineitä, niin en mitenkään kehdannut ostaa niitä Oriveden apteekista. Kävin varta vasten Tampereella ostamassa paketin "Veenuksia". Tosin kun niille olisi ollut ihan oikeasti käyttöä, niin niiden kumi oli päässyt jo haprastumaan käyttökelvottomaksi. Mutta se on jo toinen tarina, kuten Kipling olisi sanonut, vaikka ei preservatiiveista varsinaisesti kirjoittanutkaan.

No comments:

Post a Comment