lauantai 15. maaliskuuta 2014

Ai-ai-riiuuyöaie



Katleena Kortesuon Ei oo totta blogissa on, jossa haetaan pisintä vähintään 75 % vokaaleja sisältävää sanaa. Koska olen kilpailuhenkinen, niin osallistuin siihen seuraavin saatesanoin.

"Koska suomen kielessä on vain vähän pelkkiä vokaaleja sisältäviä sanoja, niin sanaa riiuuyöaie on vaikea panna paremmaksi.  Lisäsanassa ei voi olla konsonantteja, koska  silloin konsonanttien prosentuaalinen osuus kasvaa väkisin. Siis lisäsanassa on pakko olla vain vokaaleja.  Seuraava sana vaatinee hieman selitystä, jotta sen tarkoitus selviäisi.

ai-ai-riiuuyöaie

Ai-ai on Madagaskarin saarella elävä puoliapina, joka on aktiivinen öisin. Se on kaikin puolin erikoinen otus. Sillä on erikoisen pitkä keskisormi, jolla se tunnustelee puun koloja ja rakoja etsien sieltä herkkupaloja. Ai-ai-riiuuyöaie on siis sellainen yö, jossa on tarkoituksena eli ole lähestyä riiattavaa ensin puheiden kautta  vaan mennä heti  niin sanotusti suoraan asiaan.

Tiedän hyvin, että sanonta ei ole kaikkein yleisempiä edes tätä lähestymistekniikkaa käyttävien sanavarastossa. Ehkä Ai-ain yöllisyys antaa kuitenkin hieman anteeksi yhdyssanan muuten aika kaukaa haettua selitystä. Ai-ai on kuitenkin myös otuksen nykyinen nimi, kielitoimisto ei ole vielä ehtinyt muuttaa sitä kuten maaoravan tikutakuksi. Joten lukitsen vastaukseni Ai-ai-riiuuyöaie, vaikka Wordin oikoluku näyttää paksua punaista viivaa sanan alla. Ei se tunne montaa muutakaan suomen kielen sanaa. Kuten ei riiuyöaietta, vaan ehdottaa sen tilalle riimuyöaietta. Millainen yö sekin mahtaa olla. Varmaan jotain sidontajuttuja."

Kun olin jo lähettänyt vastaukseni, niin tutkailin kilpailun sääntöjä. Siinä siis etsitään absoluuttisesti pisintä sanaa, minä olin etsinyt sanaa jossa olisi suhteellisesti eniten vokaaleja (ja ainakin yksi konsonantti, eihän suhteellisessa kisassa olisi muuten mitään järkeä.) Laitoinkin seuraavanlaisen jälkikommentin blogiin.

"Huomasinkin vata jälkeenpäin, että tässä haetaan absoluuttisesti pisintä sanaa ja minä tapaislin sanaa, jossa vokaalien osuus on suhteellisesti ottaen suurin. Kisassa kuin kisassa pärjää paremmin, kun ottaa ensin selville säännöt. Voihan tälle tulla lohdutuspalkinto. Vähän kuin suomalaiset voittivat aikoinaan lätkän mm-kisoissa aina reilun pelin rannekellot. Niitä oli varmaan jollain Lasse Oksasella koko käsivarsi täynnä kuin venäläisillä ennen Hietalahden torilla. Jälkimmäisestä on omakohtainen havainto."

Minusta oma kisani on parempi. Keksiikö joku vielä suhteellisesti vielä enemmän vokaaleja sisältävän yhdyssanan kuin ai-ai-riiuuyöaie?  Ihan uusi sana olisi mukava nähä, mutta ai-ai-riiuuyöaiettakin saa jatkaa tai muunnella, mutta sanojen on oltava perusmuodossa olevia suomen kielen substantiiveja. Erisnimet käyvät. Sanan selityksen semanttisen tason mittarina olkoot tuo minun yllä oleva sepustukseni. Pisteitä saa sekän sanan pituudesta että sen laadusta. Siis pituus- ja tyylipisteet, joiden painoarvot ovat samat. Parhaat yhteispisteet saanut palkitaan joka tapauksessa, minun sanani on vain malliksi. 

Kirjapalkintona kauan sitten loppuunmyyty alan klassikko: Mäkelä, Suvanto; Onko pisara pyöreä ja Kuu keltainen. Siis kaksi aiempaa klassikkoa yksissä kansissa. 


8 kommenttia:

Anniina kirjoitti...

eu-yya-yöaieaihio.

Timo Suvanto kirjoitti...

Jos vielä viitsisit hieman avata tätä muuten hyväksyttävää vastausta.

Anonyymi kirjoitti...

Hyväksytäänkö lyhenteetkin?

Timo Suvanto kirjoitti...

Tarkennetaan tässä sääntöjä lennossa. Yleisesti käytössä olevat lyhenteet hyväksytään. Kuten EU tai yya. Annan suorituksesta kahdet pisteet kuten mäkihypyssä. Pituus- ja tyylipisteet. Tyylipisteisiin pääsee vaikuttamaan hyvällä selityksellä. Esimerkiksi sanan "eu-yya-yöaieaihio" tyylipisteet ilman mitään selitystä jäävät aika vaatimattomiksi.

Elina Keränen kirjoitti...

ei-IO-ai-ai-riiuuyöaie-UI

Tekstissä kuvailemasi aie, josta on tehty erikseen nörteille moista aietta opettava käyttöliittymä (User Interface): nörtithän tunnetusti handlaavat huonosti riiaamisen, joten jospa sen siirtäminen tuttuun ympäristöön auttaisi. Käsitteessä myös tähdennetään, että input-output -toimintoa ei kyseisessä käyttöliittymässä ole, vaan lopullinen täyttymys saavutetaan vasta kun taito on UI:n kautta omaksuttu ja sitä päästään soveltamaan käytäntöön.

Timo Suvanto kirjoitti...

Kun pituuspisteet lisääntyvät, niin tyylipisteet karisevat. Tässä nyt ei ole telemarkista enää hajuakaan ja ilmalentokin on melkoista räpistelyä. Mukana kuitenkin kisassa. Ei näihin yleensä kovin paljon vastauksia tule, joten kannattaa yrittää.

Helsingin Maisteri kirjoitti...

Täytyy tähän todeta että Elina Keränen vei Poikkitieteilijää 6-0. Tai sitten PT ei enää muista...

Timo Suvanto kirjoitti...

Muisti kyllä pätkii. Mikähän nyt on unohtunut?