Wednesday, 26 March 2014

Eurovaalien roknoosia Minunkin poliitikkotuttavien Facebook-sivuilla käydään spekulaatiota siitä, miten Vassareiden lähtö vaikuttaa Euro-vaalien menestykseen. Uskollisimmat tuntuvat olevan sitä mieltä, että tällainen uhrautuminen tuo sen odotetun yhden paikan ilman muuta. Kyynikot, kuten meikäläinen, ovat enemmän "Ans kattoo"-linjoilla.Spekuloidaan nyt kuitenkin hieman lisää. Taloustutkimuksen tuorein gallup ennakoin Vasemmistoliitolle 6,5 % kannatusta, jolla se aiemmin menetetty paikka saataisiin takaisin. Laskin d'Hondtin menetelmän mukaiset suhteelliset vertailuluvut kaikille puolueille. Punaisella merkitty on ensimmäisen valitsematta jäävän vertailuluku. Vassareilla ei tuntuisi olevan mitään hätää. Sijoitus on kuitenkin 11. ja sekä Kokoomuksen että Kepun viimeinen valittu oli 0,5 prosenttiyksikköä takana. Paras rannalle jäävä olisi Persujen ehdokas, jokan vertailuluku olisi tämän ennusteen mukaan 5,9.

Vaan eipä nuolaista ennen kuin tipahtaa. Taulukon mukaan virhemarninaali oli 1,8 py suuntaansa. Tästä olen kirjoittanut aiemminkin. Se on tällä otoskoolla maksimissaan 1,8 py, eli jos kannatus on 50%. Muuten se on sitä pienempi ja pienenee kannatuksen pienentyessä. Vasemmistoliiton 6,5 % kannatuksella se on 0,7 py. Siis tässä jossain välillä 5,8 % - 7,2 %.


Spekuloidaan vielä hieman lisää. Oletetaan, että Vassareiden kannatus olisikin 0,6 py pienempi (alle ennusteen virhemarginaalin)  ja tämä pudotus olisi satanut kokonaisuudessaan Persujen laariin. Nyt ensimmäinen putoaja olisikin Vasemmistoliiton kärkiehdokas, kuka sitten lieneekin, kun Paavo ei kuulemma lähde ehdolle. Saattaa tosin vielä mieli muuttua. Ans kattoo.

d'Hondtin laskutavasta johtuen Kepun ja varsinkin Kokoomuksen viimeisen paikan vertailuluku on paljon vakaampi kuin Vassareiden ensimmäisen paikan. Kokoomuksen ääniosuuden pitää laskea 0,4 prosenttiyksikköä, jotta sen neljännellä sijalla olevan vertailuluku laskisi 0,1 prosenttiyksikköä. Se on vaalimatematiikkaa. Joten ans kattoo, miten Paavon porukan käy. Ilkeät kielet voisivat väittää, että Paavo uhrasi ministeri-Audin takapenkin, kosteat jääkiekkojuhlat ja muun ministerin postin mukanaan tuoman kivan puolueen Eurovaalimenestyksen puolesta. Sinänsähän se olisi ihan kunnioitettavaa.  Poikkitieteellinen palaa asiaan, kun vaalit on käyty. 

Kaiken muun epävarmuuden lisäksi meikäläistä pelottaa, että kuka enää pistää Hallituksessa Guggenheimille kampoihin, kun Paavo lähti. Jos uusi kulttuuriministeri tulee Kokkareista, niin ensimmäisenä toimenpiteenään hän luultavasti allekirjoittaa sopimuksen Guggiksen kanssa. Enkä menisi vannomaan sitä Demareistakaan.

No comments:

Post a Comment