Saturday, 8 June 2013

Kimmo
 Kimmo Pietiläinen harjoittamassa kulkukauppiaan kunniakasta ammattia Fysiikan laitoksen Opettajien kesäkurssilla. Pöydällä on vain pieni osa Terra Cognitan koko tuotannosta.

- Mistä tunnistat Finnairin lentäjän baaritiskillä?
- ???
- Ei sinun tarvitsekaan, kyllä se kertoo sen itse.

- Mistä tiedät, että Kimmo Pietiläinen on suomentanut yli 100 merkittävää tiedekirjaa?
- Ei minun tarvitse, kyllä se kertoo sen itse?
- Oikein! Ja jos et ole paikalla kuulemassa, niin voit lukea sen Kimmon kirjasta VÄÄRIN OIKEIN Suomalaisen kulttuurin katveessa.

Eikä siinä mitään. Jos on omasta mielestään tehnyt jotain, josta voi olla ylpeä, niin saa siitä muillekin kertoa. Ja Kimmo kyllä kertoo pyytämättäkin seikkailuistaan suomalaisen tietokirjallisuuden kustantamisen jännittävässä maailmassa. Niissä tarinoissa Kimmolle itselleen on varattu sankarin rooli, konnat ovat sekä tyhmiä ja ilkeitä, kuten konnien kuuluu ollakin. Kun konnat (jotka konnien tavoin ovat myös rahasäkkien päällä istujia) pääsääntöisesti mainitaan myös nimeltä, niin Kimmon tyyli ei ole aina tuonut hänelle ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa. Onko se tietoinen valinta vai persoonallisuuden tuoma vääjäämättömyys? Siihen minulla ei ole vastausta.

Mutta kirjaan. Kun itse toistakymmentä vuotta sitten suunnittelin omakustanteista kirjaa Limulintu, niin kyselin Kimmolta kokeneemman vinkkejä. "Mustat kannet ja riittävän korkea hinta. Niillä kauppa käy!" Se oli hyvä neuvo. Terra Cognitan kaikki kirjat ovat mustakantisia ja niiden hinta on, sanoisinko hieman yläkanttiin. "Hinta antaa katu-uskottavuutta, eikä tomppelit osta näitä, vaikka niitä myytäisiin eurolla."

VÄÄRIN OIKEIN -kirjan hinta on 20 euroa. Kun kirja on pienikokoinen, alle satasivuinen ja fontti on isoa, niin voi helposti ajatella kirjan hinta-laatu suhteen olevan aika kehnon. Minä olen toista mieltä. Kimmo kertoo suunnittelevansa kannet itse ja niissä ei kuulemma ole sanaakaan liikaa. Sama pätee tämän kirjan sisältöön. Niin tiukkaan pakattua tekstiä se pitää sisällään.

Kenelle voisin suositella kirjaa? Aika monille. Tässä pientä listaa
- Suomenkielisen käännöstietokirjallisuuden tilasta (syystä) huolestuneille
- Erityisesti suomenkielisen luonnontieteellisen käännöstietokirjallisuuden tilasta (erityisen hyvästä syystä) huolestuneille
- Kaikille omasta kustantamisesta kiinnostuneille. Varoituksen mutta myös kannustuksen sanoja.
- Kaikille terävästä kynästä ja poleemisista ajatuksista nauttiville

Kimmo Pietiläinen on jo ohittanut kansaneläkeiän. Kimmon kokoinen aukko, jonka hän väistämättä tulee lähivuosina  jättämään suomennettaviin tietokirjoihin, on vaikea paikattavaksi. Sitä kun ei voi tehdä edes rahalla. Kimmon kaltaisia oman tiensä kulkijoita ei synny tähän genreen joka vuosikymmenellä.1 comment:

Anonymous said...

Harvinaisen samaa mieltä kirjoittajan kanssa.