Sunday, 9 June 2013

Opettajien fysiikan kesäkurssiEnemmänkin olisi väkeä mahtunut

Koko opettajaurani ja sen jälkeenkin olen pitänyt tapanani käydä kuuntelemassa ainakin joitakin luentoja fysiikan laitoksen järjestämällä perinteisellä opettajien kesäkurssilla. Aihepiirit ovat vuosien mittaan  kattaneet varmasti koko fysiikan alueen ja usein jopa menneet vähän muidenkin tieteiden puolelle.

Kursseilla oli vielä 80-luvulla yli satapäinen osallistujajoukko, joka täytti Siltavuoren penkereen teoreettisen fysiikan ison luentosalin. Suunta on ollut viime vuosina laskeva, tänä kesänä Kumpulassa tavallinen luokka riitti hyvin parille kymmenelle innokkaalle kurssilaiselle.

Mistä väen väheneminen johtuu? Kurssi on nykyään maksuton, myös kahvitarjoilut kuuluvat "hintaan". Aihe oli kaikkia kiinnostavaja luennoitsijat ja muu ohjelma "parasta A-luokkaa". En osaa sanoa eikä kurssin pitkäaikaisella vetäjällä Heimo Saarikollakaan mitään selkeää selitystä ollut. Sukupolvet, tavat ja tottumukset vaihtuvat, muuallakin järjestetään samantyyppisiä kursseja. Valinta kurssille tulosta on kuitenkin vapaa.

Eletään kuitenkin toivossa, että tälle hienolla ja nyt jo perinteikkäälle kurssille löytyy jatkossakin kysyntää,  vaikka Heimokin kohta siirtyy meikäläisten eläkeläiskortin haltijoiden joukkoon. Tässä muutamia kuvallisia muistoja kesän 2013 kurssilta. 

 Kesäkurssin pitkäaikainen vetäjä, professori Heimo Saarikko kahvitauolla.

Kesäkurssien ehdoton veteraani, lehtori Lasse Vanhanen (ollut poissa yhdeltä kurssilta) mukavassa tilanteessa. Oma, nyt fysiikkaa opiskeleva entinen oppilas tullut tervehtimään kahvitauolla.

 Kirjankustantamot Terra Cognita ja Ursa ovat olleet vakiovieraita kursseilla. Fysiikan opettajat ymmärtävät vielä  hyvän tietokirjan päälle.

 Retkellä Harakan energiapolulla. Vetäjä oli aurinkoenergiaa käyttävistä laitteista vähintään yhtä innostunut kuin kurssilaiset.

 Poikkitieteilijäkin sai diskovalot palamaan generaattoria pyörittämällä, mutta koville se otti.


 Retken jälkeen lasi samppakaljaa – toki "ihan vain tieteellisessä mielessä".No comments:

Post a Comment