Sunday, 13 March 2011

Taivas putoaa niskaan?Japanin tsunamikatastrofi on niin hirveä tragedia, että tuntuu vaikealta kirjoittaa siitä edes poikkitieteellisesti, saatikka sitten ihan kylmän viileästi fysikaalisten faktojen perusteella. Kaiken odotettavissa olevan palautteen uhallakin yritän laittaa tätä inhimillisesti hirvittävää tapahtumaa kosmisiin mittasuhteisiin.

Helsingin Sanomat välitti 12.3.2011 seuraavan uutisen

Italialaiset geologit: maapallon akselikin heilahti senttejä

Mannnerlaatat heilahtivat Japanin lähellä merenpohjassa niin rajusti, että koko maapallon akseli heilahti. Heilahduksen suuruudeksi on arvioitu kymmenisen senttiä. Näin on laskenut Italian geofysiikan ja vulkanologian keskus.

Oletan, että Italian geofysiikan ja vulkanologian keskuksen tiedotteet eivät ole samaa hölönpölyä kuin maan pääministerin suustaan jatkuvasti päästämät sammakot, vaan uutisen lopullinen muotoilu on tapahtunut Hesarin toimituksessa. Akselin heilahduksen suuruutta ainoa järkevästi ilmaiseva suure on kulman muutos tai etäisyyden muutos sidottuna kulman kärkeen.

Vaikka mistä sen tietää. Jos olemme kulinaarisissa asioissa italialaisia jäljessä (kuten em. pääministeri on maailmaan valistanut), niin menestyksemme PISA-tutkimuksessa ei ole suinkaan sattumaa. Ei ainakaan, mikäli teemme johtopäätökset Hesarissa 13.3.2011 olleen, STT:n välittämän uutisen perusteella - ja miksi emme tekisi.

STT

Seismologi ei usko Japanin siirtyneen kahta metriä

Suomalainen seismologi Matti Tarvainen ei usko väitettä, jonka mukaan Japanin pääsaari siirtyi perjantain maanjäristyksen vuoksi vajaat kaksi ja puoli metriä.

Näin uutiskanava CNN uutisoi lauantaina.

"Ei sellaista voi tapahtua", Tarvainen sanoo.

Uutisessa kerrottiin tarkemmin, että yksi Japanissa oleva GPS-paikannusasema siirtyi 2,4 metriä.

Tämä pitää Tarvaisenkin näkemyksen mukaan paikkansa.

"GPS-piste on ollut varmaan lähellä siirrosaluetta. Kyllähän maan pinta voi siinä liikkua paljonkin", seismologian instituutissa työskentelevä Tarvainen sanoi STT:lle.

CNN uutisoi myös, että maapallon akseli siirtyi hieman. Niin teki, Tarvainen kertoo.

"Pohjoisnapa eli maapallon pyörimisakselin pääty siirtyi varmaan 5–6 senttiä, ehkä vähän enemmänkin. Niin paljon massaa vaihtoi paikkaa maapallolla.

Onko 5-6 senttiä paljon vai vähän? Jos katseli taannoista Maria, Maria –ohjelmaa, jossa aiheena oli peniksen pidennysleikkaus, niin sen perusteella voisi päätellä 5-6 senttiä olevan paljon. Vertaus lienee hieman groteski, mutta olennaista siinä on se, että mikään luku sinänsä ei ole pieni tai suuri. Se on aina pieni tai suuri suhteessa johonkin muuhun.

Tässä tapauksessa Maapallon akselin suunnan muuttumisessa relevantti vertailukohta on vertailla sitä akselin muutoin tapahtuvaan suunnan muuttumiseen. Maapallon akselin suunta muuttuu hitaasti pääasiassa kahden ilmiön johdosta: prekession ja nutaation. Molempia voidaan havainnollistaa hyrrällä. Näistä merkittävämpi on prekessio. Prekessiossa akselin kallistuskulma suhteessa Maapallon rataan pysyy samana, mutta akseli kierto piirtää kartion avaruuteen. Täysi kierros kestää 26000 vuotta ja sen johdosta vuodenajat vaeltavat hitaasti. Kevät (ja tietysti muutkin vuodenajat) tulee joka vuosi 0,6 sekuntia ”etuajassa”, koska Maapallon prekession pyörimissuunta on sama kuin Maan kiertosuunta Auringon ympäri.

Prekession johdosta Maapallon akselin suunta muuttuu noin 50” (kulmasekuntia) vuodessa. Akselin siirtyminen 5 cm navalta mitattuna vastaa 0,0016” kulmaa, eli sen vaikutus on yhtä suuri kuin mitä akseli muuten kääntyisi noin 1½ minuutin aikana. Se on nykyisillä tähtitieteellisillä laitteilla selkeästi mitattavissa oleva kulma, mutta missään arkielämän havainnossa sitä ei huomaa.

Joten Asterixin kyläpäällikön huoli siitä, että taivas putoaa niskaan ei tsunamin suhteen ole kuin paikallinen – tosin sitten kohdalle sattuessaan sitäkin aiheellisempi. Kuten taas murheellisina olemme saaneet huomata.

13 comments:

 1. Kun sähköpostini kertoi poikkitieteilijän kirjoittavan yllä mainitun otsikon alla, niin osasin pelätä pahinta. Enkä suotta. Samassa tekstissä yhdistetään p***s ja tsunamin ihmisille aiheuttamat hirvittävät kärsimykset.
  Tämäkö on Timon käsitys hyvästä mausta? Minusta rukoukset kärsineiden ja menehtyneiden puolesta olisi inhimillisempi tapaa ottaa osaa tapahtuneeseen.

  ReplyDelete
 2. Myönnän, etä "hyvä maku" ei ole ollut keskeisin ohjenuorani tätä blogiani väsättäessä - kuten ei elämässäni yleensäkään. Sitä lahjaa kun nähtävästi minulle ei ole suotu.

  Oletetaan ja mitä muuta ainakaan Raamatun mukaan voisi olettaa, että Väinö Linnaa siteeraten "Niin kuin hyvin tiedetään, on Jumala kaikkivaltias, kaikkitietävä ja kaukaa viisas". Silloin tsunamin on täytynyt olla "Jumalan teko" eli anglosaksien vakuutusehdoissa oleva "Gods act". Ainakin sen tulon on täytynyt olla Jumalan tiedossa. Miksi siis rukoilla jälkikäteen tällaisen hirveän tapahtuman vuoksi? Eikö olisi paljon loogisempaa rukoilla etukäteen Jumalan estävän tai ainakin etukäteen varoittavan ihmisiä tsunameista ynnä muista asioista, jotka tuovat hirvittäviä kärsimyksiä tuhansille ja miljoonille. Ainakin minun voisi olla vaikeaa ylistää Herran suurta armoa, jos jostain kummallisesta syystä ensin Vantaan ja sitten Keravan jokea myöten tulisi valtava tsunami Rekolaan ja pyyhkäisisi taloni asukkaineen kivijalkaa myöten mennessään.
  Tosin logiikka taitaa uskovalle olla vähän samankaltainen sana kuin kulttuuri Simo Penttilän kenraaliluutnantti T.J.A. Heikkilälle. Sen kuulleessaan hän poisti varmistimen revolveristaan. Uskovan kohdalla vastaava toimenpide on varmaan Raamatun avaaminen sopivasta kohdasta (=periaatteessa mistä vain, mutta paras lienee "tutkimattomia ovat Herran tiet") ja omiin havaintoihin perustuvan loogisen ajattelun kytkeminen pois päältä

  ReplyDelete
 3. En voi muuta kuin toivottaa Timolle Herran siunausta. "Sillä niin on Jumala maailmaa rakastanut, että hän antoi ainokaisen Poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo, hukkuisi, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä” (Joh 3:16).

  ReplyDelete
 4. Uskonnottomalle toivotettu Herran siunaus on minusta yhtä loukkaavaa kuin jos minä toivottaisin uskovalle jonkun takovan älliä hänen kalloonsa ja siten lopettavan epä-älyllisen uskovaisuutensa. Tässä suhteessa nahkani on kuitenkin aika parkkiintunut ja siksi vain siteeraankin vapaasti Luukkaan evankeliumin 23:34
  "Annan Eevalle anteeksi, sillä hän ei tiedä, mitä hän tekee".

  ReplyDelete
 5. Minusta tämä alkaa olla jumalanpilkkaa.
  "Älkää pettäkö itseänne! Jumala ei salli itseään pilkattavan. Mitä ihminen kylvää, sitä hän myös niittää. Joka kylvää siemenen itsekkyyden peltoon, korjaa siitä satona tuhon, mutta se, joka kylvää Hengen peltoon, korjaa siitä satona ikuisen elämän. Meidän ei pidä väsyä tekemään hyvää, sillä jos emme hellitä, saamme aikanaan korjata sadon."
  Haluaisinpa totisesti olla Pietarin portilla todistamassa, kun poikkitieteilijä yrittää selittää itsensä sisään Taivaaseen. Mutta Pietarin kirjaan on merkitty kaikki synnit ja niistä jumalanpilkka on pahin. Sitä ei viimeisellä portilla voi enää mikään sovittaa.

  ReplyDelete
 6. Tuossa tuli uutisia, että jopa maan asento on vähän muuttunut noiden mannerlaattojen siirtymisen vuoksi. Luulisi että tällainen kulman (tai paikan) muuttuminen vaikkuttaisi kaikkiin tähtitieteellisiin mittauksiin kovastikin? Kun tutkitaan jotain tähteä 50 valovuoden päässä, niin lienee pienikin heilahdus vaikuttaa siihen että mittaukset menee pieleen?

  ReplyDelete
 7. Kuten yllä olevassa koetan selvittää, niin Maapallon akselin kulma muuttuu koko ajan. Itse asiassa juuri mittauksissa tähden näennäisen paikan muutoksissa tapahtuvat epäsäännöllisyydet ovat yksi seikka, joka paljastaa akselin suunnassa tapahtuneet äkilliset muutokset. Tähtitieteessä tähtien "paikat" taivaalla ovat suhteessa toisiinsa, ei suhteessa Maapalloon. Jälkimmäinen ei olisi millään muotoa järkevää, koska Maapallo pyörii, huojuu, vaappuu ja kiertää vielä Aurinkoa. Tähtien paikkojen kiinnittäminen tällaiseen alustaan olisi yhtä järkevää kuin määrittää Suomen paikkojen koordinaatit etäisyyksiksi Johanna Tukiaisen tai kenen tahansa muun omasta mielestään "Maailman navan" kulloiseenkin olinpaikkaan.

  ReplyDelete
 8. Eeva haluaa rukoilla vääräuskoisten puolesta ja taasen kristitty Suvanto ei halua että hänen puolestaan rukoillaan. Anonyymi epäilee että Timolla ei ole mitään mahdollisuuksia päästä taivasten valtakuntaan. Ymmärrykseni mukaan näistä kahdesta "ryhmästä" Suvanto on kuitenkin se, jolla on Raamatun mukaan edes teoreettiset mahdollisuudet päästä taivasten valtakuntaan.

  ReplyDelete
 9. Miksei saari voi siirtyä? Eikös se ole aikojen kuluessa siirtynyt metri pari kerrallaan koko matkan irti mantereesta.

  ReplyDelete
 10. Eri asia sitten on, haluanko Taivaaseen. Ainakaan en silloin, jos se on pullollaan taivasosuutensa omasta mielestään nyt jo lunastaneita. Vanha vihtahousu vaikuttaa kaikin puolin paljon mielenkiintoisammalta tyypiltä kuin pyhä Pietari. Tosin riitaan joutuisin varmaan lopulta Pirunkin kanssa. Jos en muusta niin helvetin kielivalinnoista. Pakkokiroilu vai vapaasti valittavat sadattelut?

  ReplyDelete
 11. Jos poikkitieteilijä on jo varma siitä, missä aikoo iäisyytensä viettää, niin alla olevasta osoitteesta voi aloittaa kieliopinnot.

  http://foorumi.haistapaska.com/printthread.php?t=161

  ReplyDelete
 12. Japanin tsunami on niin suuri inhimillinen tragedia, että lopetan tässä käydyn uskonnollisen debatin kaikkine sivujuonineen. Tämä keskustelu lähti jo ajat sitten hanskasta.

  Valtavat aineelliset tuhot ja inhimillinen hätä, vaikka se juuri nyt on se kaikkein eniten pinnalla oleva asia, kuitenkin vain yksi näkökulma tsunamiin. Se on myös maantieteellinen tapahtuma, joka näkyy esimerkiksi Heurekan SOS-palloon tulleessa datassa. Data on peräisin seismografisten maa-asemien mittauksista, Heurekan datasetissä on mukana n. 150 asemalta saatua tietoa.

  Jos kiinnostaa katsoa, miltä tsunami näyttää avaruudesta käsin, niin helpoiten se käy Heurekassa.

  ReplyDelete
 13. "Poikkitiedeneropatti",hyvää päivää !
  Tajuntani räjähtää,valtavat tieteistulvavyöryt tyrmäävät minut tsunamin tavoin...

  Älä pyri kaikkea tietämään,sillä silloin jäät tietämättömäksi kaikesta.
  -Demokritos-

  ReplyDelete