tiistai 15. maaliskuuta 2011

Television tiedeohjelmien tarjonta supistuu



Television digitaalisuus on tuonut lisää kanavia roppakaupalla. Minullakin näkyy satelliitin välittämänä yli 100 kanavaa, joista suurin osa suoltaa pelkkää hömppää tai vieläkin huonompaa ohjelmaa.

Vähemmälle huomiolle on kuitenkin jäänyt se, että digitaalisuuden myötä on kadonnut ehkä ohjelmista kiehtovin. Mahdollisuus katsoa alkuräjähdystä (Big Bang) suorana lähetyksenä. Analogisen television aikana tarvitsi vain etsiä kanava, joka ei lähetä ohjelmaa. Pieni osa ruudussa näkyvästä lumisateesta oli peräisin alkuräjähdyksestä kertovasta kosmisesta 2,75 kelvinin taustasäteilystä.

Tämä päätelmä ei ole suinkaan poikkitieteilijän päässä syntynyt, vaan sille on muiden esittämät ihan pätevät tieteelliset perustat.

Lämpösäteily ei ole koskaan yhtä aallonpituutta, vaan sillä on lämpötilasta riippuva aallonpituusjakauma. Kuvassa on avaruudessa havaitun 2,75 kelvinin säteilyn aallonpituusjakauma.

Televisio-ohjelmia lähetetään ns. UHF- alueella, jossa aallonpituudet ovat välillä 10 cm – 1 m. Viritettäessä televisio kanavalle, joka lähettää signaalia UHF-alueen lyhyimmillä aallonpituuksilla taustakohina sisältää väistämättä pienen osuuden alkuräjähdyksestä peräisin olevaa säteilyä.

Maailma on täynnä protestiliikkeitä. Yksi puuttuu, mutta perustan sen nyt. Big Bang takaisin televisioon! Minulla on ehdotus sillekin, minkä ohjelman se voisi korvata; Big Brotherin. Ainakaan huonommaksi ei ohjelma tällä vaihdolla voisi muuttua.

Minun lapsuudessa katseltiin alkuillasta jopa virityskuvaa ohjelmanälän tyydyttämiseksi. Suosittelisin vieläkin monien ohjelmien vaihtoehtona.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Mikset nauhoita alkuräjähdysohjelmaa? Kai sinulla vielä on vanhakin telkkari tallella?