Wednesday, 25 July 2012

Mitä miehellä mielessä?


KEITH BEDFORD / REUTERS

Hesarissa oli pikku uutinen.

"Neitsyn Marian hahmon "ilmestyminen" puunrunkoon on aiheuttanut yleisöryntäyksen West New Yorkin kaupungissa New Jerseyssä. Vilkkaalla Bergenlinen aukiolla kasvavasta puusta on muodostunut suosittu pyhiinvaelluskohde sen jälkeen, kun paikallinen mies huomasi hahmon työmatkallaan heinäkuun alussa. Asiasta kertoo The New York Times verkkosivuillaan.

Katoliset, jotka näkevät oksankohtaan muodostuneen kuvan muistuttavan Guadalupen neitsyt -pyhimystä, ovat ympäröineet puun kynttilöin ja kukkasin. Guadalupen neitsyt on latinalaisamerikkalaisille katolisille tärkeä pyhimyshahmo, jonka uskotaan ilmestyneen atsteekki-intiaanille Meksikossa 1530-luvulla.

Paikallinen Maria Julieta Baez, 35, on viettänyt puun luona lähes kaiken vapaa-aikansa viimeiset kaksi viikkoa. "Siitä, miten viitta on hänen yllään, voi nähdä, että se on Guadalupen neitsyt", hän sanoi The New York Timesille sunnuntaina.

Kaikki eivät kuitenkaan ole vakuuttuneita hahmon pyhyydestä. Muiden uskontokuntien edustajat ovat syyttäneet puun juurella parveilevia epäjumalan palvomisesta.

Puusta on muodostunut rahareikä 50 000 asukkaan kaupungille, kun poliisit joutuvat suojelemaan sitä vandalismilta, puuttumaan nujakointiin ja ohjaamaan liikennettä. Kaupungin pormestari Felix Roque sanoo, että kaupungilta kuluu poliisipartiointiin tuhat dollaria ylimääräistä joka päivä.

"Tämä on yhdistänyt kaikki latinalaisamerikkalaiset yhteisöt. Minun on annettava heidän ilmaista uskoaan."

Roque on ehdottanut, että puu siirrettäisiin läheiseen puistoon. Ehdotusta vastustavaan adressiin on kuitenkin kerätty jo 5 000 nimeä.

Heidän uskoaan ei hetkauta edes se, että Newarkin arkkihiippakunnan papit ovat tutkineet puun ja todenneet, että kyse on aivan tavallisesta oksankohdasta.

"Toivomme kuitenkin, että se herättää ihmiset tutkimaan itseään ja löytämään syvemmän ymmärryksen uskolleen", hiippakunnan tiedottaja James Goodness sanoo."

Mikähän minussa on vikana, kun minulle oli juontui kuvasta mieleen jotain ihan muuta kuin Neitsyt Maria? Eikä se ollut saha, eikä lapio.

9 comments:

 1. Hauska pikkuseikka on myös se, että kyseessä ei näytä olevan oksankohta ensinkään. Näyttää ihan tavalliselta kuoren vauriolta, jonka vaikka joku työkone tai auto on saattanut repäistä. Vaurio on sitten parantuessaan muodostanut tuollaisen kuvion. Ei sillä että tämä mitenkään mihinkään liittyisi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. "Latva lahhoo, oksa kovvoo!" Ei sillä että tämäkään mitenkään mihinkään liittyisi.

   Delete
 2. Kun kerran suomalaisten muinaisuskossa on ollut pyhiä puita, niin sallittakoon amerikkalaisille tuo pyhä puukuvio. Ei sillä että tämäkään mihinkään liittyisi.

  ReplyDelete
 3. Niin, onhan niitä puunhalaajiakin. Kuten täällä.

  http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1288398755565.html

  ReplyDelete
 4. Mitä sitä isot miehet kiertelee selvää asiaa? Pilluhan se on.

  ReplyDelete
 5. Tuli aika paljon erilaisia puun kylkiä ja niitten kuvioita heiteltyä "halki, poikki ja pinoon" tuossa klapitalkoissa maaseudulla. Ja hyvä niin; aika harmihan siitä olisi tullut, jos joku hihhuliporukka olisi ryhtynyt jotain nirhamaa palvomaan just minun palstallani.

  Asiaan sinänsä liittyen on onni ja hyvä juttu, että aikojen kuluessa olen tutustunut ainakin 2-3 ihan täysipäiseenkin henkilöön, jotka olivat tai ovat hartaita uskovia. Siten ei tule luokiteltua kaikkia uskonnon harjoittajia infantiileiksi, vaikka isoin osa tekeekin parhaansa vaikuttaakseen täysiltä hölmöiltä.

  P.S: taidan olla vanhentumassa, lopullisesti. Minulle ei tuosta kuviosta tule se mieleen. Ja jos jollekin tulee, en halua olla sitä näkemässäkään. - Puun halaajia kyllä siedän.

  ReplyDelete
 6. Toisaalta voihan se olla lähikuva Neitsyt Mariasta ;-)

  ReplyDelete
 7. Maailmassa on katolisia kaupunkeja aika paljon, ja niissä puita arvatenkin melkein luvuton määrä. Varovastikin arvioiden tuollaisia vaurioita syntyy satojatuhansia vuosittain. Ihan sattumalta jonkun niistä täytyy muistuttaa jotain pyhimystä, ja arvatenkin aika monen vulvaa; molemmissa tapauksissa mielikuvitus yleensä ajaa löytämään juuri sen kaivatun ja kaihotun. Tämän sattuman lain tunnustamiseen ei edes tarvita mitään erityisen tieteellistä maailmankuvaa, vaan ihan tavallinen maatalousjärki riittää. Tässä voisi olla sijaa valtiolliselle uskonnonopetukselle, sillä nähdäkseni uskonnosta hyvin informoidut henkilöt eivät niin herkästi haksahda aivan hulluimpiin vedätyksiin.

  ReplyDelete
 8. jos teema, eli mitä miehet näkevät, kiinnostaa enemmänkin, niin vielä ehtii Georgia O´Keeffen näyttelyä ihmettelemään tennispalatsiin.
  9.9.12 asti.

  ReplyDelete