Sunday, 29 July 2012

Mikä oli Hitlerin etunimi?Hollantilaisessa versiossa "Haluatko miljonääriksi?" kilpailija on sitä mieltä, että Hitlerin etunimi oli Heil. Varmaan viiksivallu Aatua sillä nimellä kutsuttiinkin useammin kuin kasteessa saadulla nimellä Adolf, joten erehdys oli ihan ymmärrettävä.

Melkoinen Aatua ainakin epäsuorasti liippaava sekaannus tapahtui Lontoon Olympialaisten avajaisissa. Saksan joukkueen tullessa kentälle kamera siirtyi hetkeksi näyttämään saksalaisten arvovieraiden aitiota, jossa harmaantunut herrasmies ikään kuin harjoitteli natsitervehdystä, tosin vasemmalla kädellä. Ilta-Sanomatkin kiirehti ottamaan uutisoimaan tapahtuman.Toimittaja terävyydestä ja historian tuntemuksesta seuraavat huomiot.

1. Minusta henkilö näyttää kuvassa kyllä seisovan
2. Prinssi Charlesin puolison Camilla Parker-Bowlesin ja Lontoon pormestarin väitettiin seuranneen tapahtumaa epäuskoisen näköisenä. Maailmalle levinneessa kuvassa Parker-Bowles on aina samanlaisen vähän pöllämysteneen näköinen ja pormestari Johnsonin suun edessä on käsi, joten hänen ilmettään on aika vaikea päätellä. Muutama freimi eteenpäin, niin ilmeet ovat ihan toiset. Mille he nauravat? Vanhan miehen hieman epätoivoiselta näyttävälle heilutukselle vai kuvittelemalleen natsitervehdykselle?3. Oikeaoppinen natsitervehdys lähtee rinnalta ja sitä on mahdoton suorittaa suoralla kädellä. Aatu itse näyttää tässä mallia. (Itse asiassa Aatun ja saksalaisen vieraan suoritukset ovat hämmästyttävän samanlaiset. Vain kätisyys on erona.)


Ennen kuin kättään heiluttanutta Saksan olympiakomitean jäsen Walther Tröger on edes ollut itse asiasta kuultuna, niin minäpä paljastan, mistä oikein oli kyse. Maiden joukkueiden tullessa stadionille kamera siirtyi yleensä näyttämään kyseisen maan johtajaa, sikäli mikäli hänet oli päästetty maahan. Nyt kameramiehelle vain sattui kämmi, kun Tröger ja Saksan liittopresidentti Joachim Gauck ovat kuin kaksi marjaa. Liittopresidentin sijasta näytettiin vahingossa Trögeriä, joka vilkutteli ainoalla toimivalla kädellään minkä kykeni. Siinä koko juttu.

Onnistuu se käden heiluttelu Walther Trögerin look-a-like liittopresidentti Joachim Gauckiltakin.

Tosin salaliittoteoriat jäävät aina elämään, vaikka kuinka seliteltäisiin. Saksalaisista halutaan tahallaan antaa vääriä mielikuvia. Trögergin oli 40 vuotta sitten neuvottelemassa israelilaisten urheilijoiden vapauttamisesta Münchenin olympialaisten verilöylyyn päättyneessä tragediassa. Saksalaiset ovat joko revanssihenkisiä tai  eivät kestä tappiota itkemättä. Kuten alla olevassa kuvassa saksalainen katsoja futiksen EM-kisoissa, jossa sitä näytettiin italialaisten tehtyä maalin saksalaisten verkkoon. Todellisuudessa kuva oli otettu ennen ottelun alkua kansallislaulujen aikaan, jolloin kyyneleet tulevat helposti silmäkulmaan itse kullakin.Joten jälleen kerran tuli todistettua, että yksi kuva valehtelee enemmän kuin tuhat sanaa ja asiayhteydestä irrotettu videoklippi se se vasta valehteleekin.

2 comments:

  1. Kiitos vain digikamera.netille aikani tuhlaamisesta. Harvoin olen törmännyt näin typerään juttuun.

    ReplyDelete