Saturday, 14 July 2012

Tilastollinen viikkokatsaus


Kirjoitin lauantaina 7.7. pienen pakinatyylisen valokuvausta aika yleisellä tasolla käsittelevän bloggauksen "5 kuvaa valehtelee enemmän kuin 53 sanaa". Siihen oli linkki digikamerat. netissä seuraavana päivänä 8.7. Sunnuntaipäivästäkö johtui, että blogilla ei ollut paljon lukijoita, alle sata?

Sunnuntaina innostuin kirjoittamaan amerikkalaisten olympiaurheilijoiden enemmän tai vähemmän epäonnistuneista valokuvista otsikolla "Epäonnistuminen on aina toisten vika". Tästä oli myös maininta digikamera.netissä seuraavana päivänä 9.7. Samana päivänä Jore Puusa julkaisi omassa blogissaan kirjoituksen "Blogwar", jossa hän joremaiseen halki, poikki ja pinoon -tyyliin näytti meikäläiselle kaapin paikkaa. Se oli nurkassa ja minun olisi pitänyt olla sen vieressä aasihattu päässä häpeämässä. Lukijamäärät Poikkitieteellisessä olivat lievässä kasvussa. Sivuja oli katseltu maanantai hieman yli 400 kertaa.

Herrasmies ei koskaan kieltäydy, kun hansikkaalla läpsäistään korville kaksintaistelun haasteen merkiksi. Enkä minä. Groucho Marxia elokuvast Neljä naurettavaa naapuria (Duck souo) siteeraten: "Of course you realize, this means war!" Toki vain sanan miekalla sivallellen.

Kun Jore oli nimennyt digikamera.netin ylläpitäjän minun uskolliseksi Sancho Panzakseni, niin ainakin epäsuorasti minun täytyi siis olla itse don Quijote. Niinpä kirjoitin vastineen otsikolla "Don Suvanto ja Sancho Harju". Siitäkin oli maininta digikamera.netissä tiistaina 10.7.  Nyt alkoi olla liikennettä blogissa. Sekä tiistaina että keskiviikkona sivuja luettiin oli kumpanakin päivänä noin 2000. Torstaina ja perjantaina määrä putosi noin 1500:aan per päivä ja vielä tänään lauantaina saattaa 1000 mennä rikki.  Selvästi enemmän, kuin minulla on yleensä lukijoita.

Kommentointi tähän viimeiseen kirjoitukseen oli vilkasta huolimatta siitä, että Jore Puusa ei itse siihen osallistunut, Mitä nyt omalla palstallaan pari kertaa kevyesti läpsäisi avokämmenen selkäpuolella. Ainoastaan don Joren aseenkantajaksi Sanco Panzaksi eräässä kommentissa tituleerattu nimimerkki Hukkakuva laittoi poikkitieteelliseen vähän palautetta nimityksestään.  Tänään lauantaina laitoin tämän aiheen kommentoinnit lukkoon. Jore Puusa kun houkuttelee nimellään sekä läsnä- että poissa ollen sen verran kiivasta kommentointia, että sitä on syytä hieman rajoittaa. Siksi lievää moderointia.

Mitä opimme tästä? Minä en juuri mitään, mitä en olisi ennen tiennyt, mutta kerrottakoon se tässä muille. Valokuvausaiheet kiinnostavat. Niillä on minulla aina noin kolminkertainen määrä lukijoita omiin muihin poikkitieteellisiin teemoihin verrattuna. Matti Harjun kanssa väleissä pysyminen kannattaa. Digikamera.netiä parempaa linkitysfoorumia valokuvasivuille ei taida Suomessa olla. Viimeisenä ja ehkä tässä yhteydessä myös vähäisimpänä. Jore Puusan nimi vetää lukijoita puoleensa kuin komposti kärpäsiä. Joren omilla sivuillakin on paljon lukijoita, linkit sieltä toivat minun sivuilleni osumia. Joten vanhaa sanontaa mukaillen: "It Doesn't Matter What They Say, As Long As They Spell Your URL Right!"


Kun olen alkuperäiseltä koulutukseltani matemaattinen tilastotieteilijä, niin tilastojen käpälöinti on jäänyt myös harrastukseksi. Googlelta saisi kattavammatkin tilastot, mutta minulle yleensä riittää blogin mukana tulleet.
Viikon ykköseksi jäi sitten "Don Suvanto ja Sancho Harju". Sitä on luettu 590 kertaa. Kommentteja 29, joista osa minun vastauksiani.
Ylivoimainen liikenteen lähde oli odotetusti digikamera.net. Puusan blogista oli 176 lukijaa eksynyt poikkitieteelliseen. Oma kolmossija ilahdutti. Sehän tarkoittaa, että "Don Suvanto ja Sancho Harju"-bloggausta lukemaan tulleet ovat käyneet muillakin sivuillani.


Muut kuin linkeissä mainitut sivut eivät olleet saaneet juuri lukijoita. Passikuva-bloggauksilla on aina lukjoita, koska sinne tullaan hakusanalla "passikuvat", jolloin poikkitieteellinen tulee noin kymmenetenä. "Saako Jumalan luomaa mennä sorkkimaan" on myös tällä listalla pysyvä. Siinä mainitaan 5 numeroa liian ison turkin omistava koirarotu "sharpei", joka on näköjään yleinen haku.
Yhteensä sivuja käytiin viikon aikana katsomassa vajaa 8000. Poikkitieteellisen ystäviä (ja vihollisia) on näköjään tälläkin viikolla ollut kymmenessä eri maassa. Macin käyttäjien suhteellinen osuus on selvässä kasvussa. Tilastojen alussa se oli noin 15%, nyt jo 20%. Lukualustat ja puhelimet muodostavat noin 10% selaimista. 

12 comments:

 1. Suvantona en lähtisi Joren kanssa nokittelemaan valokuvauksesta. Vähän eri tason jätkiä. Joren kuvia on ollut kaikissa maailman johtavissa lehdissä, Suvannolla varmaan reportaasikuvia Taka-Hikiän hikiviikkojen avajaisista Taka-Hikiän Sanomissa.

  ReplyDelete
 2. Tähän en osaa varmuudella sanoa mitään, kun minulle ei Taka-Hikiän Sanomia tule. Vähän kuitenkin epäilen, kun en ole ollut Taka-Hikiällä, en edes tiedä paikkakunnan sijaintia, jos sitä ylipäänsä on olemassa.

  Joreahan en toki nokittele. Tässäkin kerron, miten linkki Joren sivuilla lisäsi merkittävästi minun sivuillani käyntejä.

  ReplyDelete
 3. Tosi vitsikästä. Hah hah!!

  ReplyDelete
 4. Kukas tuo nurkkaan joutunut Valokuvauksen vihollinen n:o 1 oikein on?

  ReplyDelete
 5. Hyvä kysymys. Samaa kysyi jo aikoinaan Hector:
  "Mitä nyt, miks salkkumiehet nurkissamme häärii?
  Pankit meidän leivän rahaa käärii..."

  ReplyDelete
 6. Varmaan ilkeä ihminen, kun on joutunut nurkkaan. :-)

  ReplyDelete
 7. Pisteet menevät Jorelle. Hän ei provosoitunut, vaikka Suvanto koitti kuinka provosoida.

  ReplyDelete
 8. "Provokaationi" keskeinen viesti oli kieltäytyä Joren minulle epäsuorasti antamasta don Quijote -tittelistä. Minusta se kun sopii paremmin tittelin antajalle itselleen. Kaikella kunnioituksella, sillä don Quijote on kirjallisuuden historian uljaimpia hahmoja.

  ReplyDelete
 9. Minäkin eksyin tästä blogista Joren blogiin. Jorehan kirjoittaa välillä ihan hauskasti ja asiaakin. Kaikki vain hautatuu megalomaanisen itsekehun ja Joren silmissä epäihmisten haukkumisen alle. Maahtaako valokuvaussaitella olla enää ketään, joka ei olisi kuullut Joren saavutuksista ja hänen käsityksistään fotohelvetissä käristettävistä nimeltä mainituista tyypeistä? Sitten hän vielä ihmettelee, että kukaan ei halua keskustella. No, onhan Joren blogissa nimimerkki Hukkakuva. Olisiko Hukkakuvan ja Joren keskinäiset jorinat sitä Joren peräänkuuluttamaa säkenöivää valokuvauskeskustelua?

  Jos niin on, ei liene kovin kummallista, että muita keskustelijoita ei juuri näy.

  ReplyDelete
 10. Äläpäs Kari yritä keskustella keskustelusta tai keskustelijoista. Sano poikkipuolinen sana Jore Puusan blogissa, jos mielipiteenvaihdanta niin ylettömästi säkenöi+jorisee. Sitä tuskin tavoittelet. Yritätpä vain hiljentää, on se ihana tämä suomalainen kansanluonne. Mahtaapa harmittaa, kun et ole koko internetin omistaja tai hallitsija eikä se onnistukaan.

  Toiseksi, älä yritä esittää minua minään nimimerkkinä. Tiedät paremmin kuin hyvin, että signeerasin omalla nimellä+kotipaikalla Puusan blogissa vaikka kirjautumiseen käytinkin vanhasta muistista omaa ja nyttemmin entistä kuvablogia varten luomaani Google-tiliä. Kolmanneksi, älä yritä esittää niinkuin olisin tuossa blogissa joku sidekick/co-author, tiedät asian oikean laidan paremmin kuin hyvin.

  Neljänneksi, minun kanssani/välitykselläni ei käydä seläntakais- tai mutkankautta -keskusteluja henkilöistä, joiden kanssa olen somessa tekemisissä. No, perinteinen suomalainen sosiaalisen kontrollin muoto tämäkin, mutta sepä on voimaton minun ikäluokkani edustajiin. Voi kurja.

  Edelläsanottuun vastauspuheenvuoroon minulla oli oikeus, koska tällä alustalla yritettiin antaa minusta pilkallinen ja paikkansapitämätön esitys. Soisin, että ollaan vast'edes tarkempia ja pidättäydytään sotkemasta ulkopuolisia vääntöihin, joihin he eivät kuulu. Ja kirjoitanpa tämän varmuudenvuoksi sellaisella Google-tilillä, jonka näyttönimi ei jätä tulkinnanvaraa.

  ReplyDelete
 11. en lainkaan tajunnut tämän tekstin pätkän tarkoitusta.
  tarkoittaako tämä, että Suvannolle tulee enemmän tilastollisia elämyksiä J.Puusan avustuksella, vai mitä häh?

  ReplyDelete
 12. Tarkoittaa sitä, että jos
  a) sinun blogisi mainitaan Joren tunnetussa blogissa
  b) sinä mainitse nimen "Jore Puusa" omassa blogissasi
  c) Jore kommentoi blogissasi omalla nimellään (kuten hän aina tekee),

  niin blogisi saa lukijoita. Jos se nyt on tavoittelemisen arvoista. Monet kun arvostavat Joren ärhäköitä kommentteja ja siksi Google-haku "Jore Puusa" saattaa viedä surffaajan myös sinun sivuillesi.

  ReplyDelete