Saturday, 19 October 2013

Ei Pekkaa pahempi
 Luode tuli vastaan matkalla jossain Kaakkois-Irlannissa.

Pekka Sauri Facebookissa.

"Lauantaiaamun huumaa. Keskustelupöytäkirja.
Puoliso: Vuorovesi. Kumpi on vuoksi ja kumpi luode?
Minä (kovalevy lähtee voihkaisten pyörimään): Uh... vuoksi on muistaakseni nousu- ja luode laskuvesi.
Puoliso: Vaikea muistaa.
Minä: On joo.
Puoliso: Jos kääntäis sen niin että se olis luoksi ja vuode, niin olis helpompi muistaa. Luoksi tulis luo ja vuode vuotais poispäin.
Minä: (Tuijottaa.)
Puoliso: Ei huono, mitä?
Minä: Kiva herätä neron vierestä.
Esirippu"

Minä kommentoin.

"Vähän samaan teemaan liittyy väli-ilmansuunnat. Niitä kun ei juuri käytetä, niin suurin osa ihmistä on niiden suhteen vähintäänkin epävarmoja. Ellei sitten asu vaikka Lounais-Suomessa, kuten Turussa, jolloin se väli-ilmansuunta on tuttu. Muut yleensä eivät.

Aiheen klassikko lienee vuosia sitten pyörineessä  Kymppitonni-ohjelmassa esitetty kysymys ja sen "oikea" vastaus. Eräällä tietonerolla oli vastauksena "Islanti" ja hänen kysymyksensä kuului: "Saari Suomesta koilliseen?".

Muut kilpailijat  olivat huuli pyöreänä, mutta eräs tiedon jättiläinen antoi sumeilematta oikean vastauksen. Sekä kysyjä ja vastaaja olivat ihmeissään, kun muut nauroivat. Toki voidaan lähteä siitäkin, että kysymys oli pirullisen nerokas, mutta kyseisen kysyjän kohdalla tuskin näin oli. Nimeä en enää muista, habituksen kylläkin.

Muissa kielissä tätä väli-ilmansuuntiin liittyvää paikantamisongelmaa ei yleensä ole, koska ne muodostetaan pääilmansuunnista tyyliin southwest. Miksi nimenomaan tässä järjestyksessä, eikä esim. westsouth? En tiedä. Minä miellän jostain syystä pohjoisen ja etelän piirun verran enemmän pääilmansuunniksi kuin lännen ja idän. Siksi minun suuntavaistooni (joka on kyllä maailman huonoimpia, eksyn aina ja kaikkialla) sopisi paremmin länsieteläinen kuin eteläläntinen ajattelu.

Minäkin käytän yleensä ilmaisuja nousu- ja laskuvesi, koska en ole koskaan viitsinyt opetella vuoksen ja luoteen sisältöjä. Ilmiö kun on Suomessa niin olematon, että siitä ei ole arkielämän kokemuksia. "

ps. Jäin miettimään, missä tarkemmin ottaen olin ottanut tuon kuvan. Irlannin reissulla Jyrkin ja Akin kanssa tässä muutama vuosi taaksepäin joka tapauksessa. Ei kun Googlaamaan "Ireland, ferry".

Tuli kaksi ehdokasta, joista toinen tärppäsi. Waterfordin lautta Kaakkois-Irlannissa kohdassa, missä Suir joki laskee mereen. 

Waterford Kaakkois-Irlannissa

 Reittimme lossilla Suir-joen ylitse Waterfordissa. Kuva otettu suunnilleen X:n kohdalla.

Tarkempi Google-mapsin kuva. Tiedän hyvin, että nämä kuvat tuskin kiinnostavat muita kuin matkalla olleita. Siksi siteeraankin suurta valtiomies Paavo Lipposta: "So what!"

No comments:

Post a Comment