Wednesday, 30 October 2013

Funktionaalinen lintulautaTiaiset eivät näköjään vierasta sen enempää lintulaudan modernia  rakennetta kuin sitä kännykällään kuvaavaa poikkitieteilijääkään. Ne pyrähtelivät varsin pelottomasti tankkaamaan itseään rouhitulla pähkinällä, vaikka olimme Karin kanssa aivan vieressä. 

Entinen oppilaani, nykyinen naapurini ja ystäväni Kari rakensi pyörivän lintulaudan. Ongelmana kun oli se, että ennen piti tehdä kompromissi täytön helppouden ja laudan sijainnin suhteen. Kun lauta oli helposti täytettävissä parvekkeen päällä, niin parveke peittyi talvella helposti linnun kakkaan. Jos lauta parvekkeen ulkopuolelle, niin sen täyttäminen oli hankalaa. Tämä konstruktio täytti kaikki toiveet kuin apinoiden telefooni Afrikassa aikoinaan.  Sitä on sekä lintujen helppo käyttää että ihmisten täyttää.

Ratkaisu vastapainoineen osoittaa hyvää fysikaalisen ajattelun omaksumista. Minulla ei ole asiaan paljon vaikuttamista, ei ainakaan kouluajoilta. Vaikka fysiikkaa opetinkin, niin Karia opetti Sakari. Nyt vain olisi selvitettävä, syntyikö tämä funktionaalinen lintulauta Sakarin opetuksen ansiosta vai siitä huolimatta.  Niin tai näin, siirtovaikutuksen aikajänne olisi tässä 30 vuotta. 


3 comments:

 1. Kari oli kyllä sitä oppilaiden ihan terävintä kärkeä. Siitä huolimatta (ja opetuksen tasosta huolimatta) tuo vastapainojuttu on aika hieno.

  ReplyDelete
 2. Olisiko kannattanut kutsua ammattikuvaaja paikalle. Lintu on ihan epäterävä.

  ReplyDelete
 3. Kiitokset vain rakentavan kriittisestä kommentista.
  a) Paikalla oli ammattivalokuvaaja. Minä. Kahden tutkinnon mies ja valokuvauksella itsensä (osittain elättävä)
  b) Olin paikalla vain epäsuorasti valokuvausmielessä. Kari auttoi minua avaamaan Nokian kännykän laturin, joka oli kiinni jollain eksoottiskantaisilla ruuveilla. Myöhemmin otin ammattikuvia kännykän laturin rakenteesta siten, että niiden fysikaalinen toimintaperiaate oli mahdollisimman selvästi esillä. Tällä sektorilla olen Suomen huippukuvaajia. Koska muita ei ole.
  c) Lintu on epäterävä useastakin syystä. Tintit ovat varsin sukkelia liikkeissään. Minulla ei ollut käsillä muuta kameraa kuin kännykkä. Pieni liike-epärävyys sopii hyvin tähän kuvaan.

  ReplyDelete