Sunday, 13 October 2013

Väärä fontti pilaa hyvän vitsin
Facebookissa on vinkkejä kavereita ehkä kiinnostaville sivuille. Useatkin kavereista ovat jostain syystä vinkanneet tästä sivustosta. Olisiko maineellani armottomana viisastelijana jotain tekemistä asian kanssa?

http://thoughtcatalog.com/2013/50-people-on-the-most-intellectual-joke-i-know/

Huomasin näitä lukiessani, miten väärä kirjasinkin voi "pilata" vitsin. Nollan ja ison oo:n pitää olla riittävän lähellä toisiaan, jotta vitsi ei ole liian rautalangasta väännetty. Minun selaimessani kirjasin oli ylempi, jolloin vitsin hoksasi "liian helposti". Ei tullut sitä ahaa-elämystä, joka olisi varmaan tullut, jos selaimessa olisi ollut käytössä vaikka alempana oleva kirjasin.

Jätetään tässä nyt vaille huomiota se, että standardin mukaisesti suureen arvon ja yksikön välillä on välilyönti. Siis 0 K eikä 0K, mutta tietysti OK.

Monissa kirjasimissa pikku o ja nolla 0 ovat hyvin saman kaltaiset. Muuten kävisikin, mutta tässä tapauksessa vain absoluuttisen lämpötilan yksikkö kelvin lyhennetään isolla k-kirjaimella K. Sandardi on se, että henkilönimistä johdetut yksiköt kirjoitetaan pienellä, mutta niiden symbolit ovat iso kirjain.  Sama kirjain isona ja pienenä voi olla eri suureen yksikkö. Kuten vaikka sekunti (s) ja siemens (S).

Pieni kisa päätteeksi.  Mitä ovat ja mikä yhdistää kartan mustat valtiot? Nopeinten oikein vastanneelle palkinnoksi vapaavalintainen kirja hyllystäni löytyvistä kirjoistani. Siis niistä, joissa on kannessa nimeni ainakin yhtenä tekijänä.6 comments:

 1. Mustat ovat maita joissa ei ole metrijärjestelmä käytössä?

  ReplyDelete
 2. Kysymys oli kaksiosainen! Toinen puolisko puuttuu vielä.

  ReplyDelete
 3. Tää meni aika helpoksi:
  USA, Liberia, Myanmar.

  ReplyDelete
 4. Nyt meillä on oikeat vastaukset tehtävän molempiin osiin. Koska vastaajia on nähtävästi kaksi (eri henkilöä), niin ekana osoitteensa lähettänyt saa kirjapalkinnon. Kirja on siis meikäläisen tuotantoa ja tässä kontekstissa katson yleissivistykseen kuuluvan, että kirjan nimi löytyy omasta takaa.

  Osoite siis mailiin timo.suvanto@kolumbus.fi

  ReplyDelete
 5. Lähetä kirja Harri Vartiaiselle. Minun vastaukseni oli peesaamista.

  ReplyDelete