sunnuntai 13. lokakuuta 2013

Aurinkokuningatar





Johanna Korhonen kertoo ne oikeat kysymykset, jotka toimittajilta jäivät tekemättä ministeri Heidi Hautalalle.

"Toinen, erittäin olennainen ja kokonaan esittämättä jäänyt kysymys oli tämä: Pitääkö valtion omistaman yrityksen alistua valtio-omistajansa tahtoon?"

Suomalainen kun tunnetusti on sellainen,
joka vastaa kun ei kysytä,
kysyy kun ei vastata, ei vastaa kun kysytään,
sellainen, joka eksyy tieltä, huutaa rannalla
ja vastarannalla huutaa toinen samanlainen:
metsä raikuu, kaikuu, hongat humajavat.

Minä kun olen perisuomalainen (en kuitenkaan perussuomalainen), niin kysynpä sitten puolestani omasta mielestäni erittäin oleellisen kysymyksen Johannalta vastaamatta itse hänen kysymykseen. Oikea Aurinkokuningas (ei siis Tami Tamminen) lausui: "Valtio olen minä".  Onko siis valtio-omistajakin sama juridinen tai jopa lihallinen hahmo kuin valtio-ohjauksesta vastaava ministeri?  Tällaiseen tulkintaan tai ainakin mielikuvaan Johanna Korhosen poleeminen kysymys johdattaa minua. Joten muotoilen Johannan kysymyksen hieman uudelleen.

"Toinen, erittäin olennainen ja nyt esitetty kysymys oli tämä: Pitääkö valtion omistaman yrityksen alistua valtio-ohjauksesta vastaavan ministerin tahtoon?"

Mikä minua ärsyttää Korhosen tekstissä? Lähinnä se, että minusta ei ole olemassa sen paremmin oikeita kuin vääriä kysymyksiä. Kysymyksillä on aina tarkoitusperänsä, riippumatta siitä, miten yleisiltä ja viattomilta ne kuulostavat. Usein kysymyksen tarkoitusperä on jotain ihan muuta kuin mitä sen sisällöstä voisi päätellä. Kysyttäessä "Onko ilmoja pidellyt?" harvemmin ollaan kiinnostuneita säästä, vaan halutaan vain päästä jutussa alkuun jollain neutraalilla aiheella.

Kun aikoinani olin vielä koulumaailmassa, niin joskus jouduin tekemään tenteissä kysymyksiä, joiden tarkoitus ei ollut suinkaan tentata oppilaan tietoja vaan antaa hänelle kunniallinen mahdollisuus päästä tentistä lävitse. Silloin kysymykset olivat tyyppiä "Mikäs se oli Jaakobin poikien isän nimi?"

Ilta-lehden kysymysten perimmäistä tarkoitusta en tiedä (arvauksia kyllä on), mutta ei niiden motiivi ollut ainakaan päästää Hautalaa tästä tentistä helpolla lävitse. Siksi ne olivat sellaisia kuin olivat. Olivatko ne oikeita tai vääriä, on toinen juttu. Hautalan kannalta ne olivat liian hankalia kysymyksiä. Tuli reputettua tentissä.

2 kommenttia:

Matti Äyräs kirjoitti...

Korhonen sanoo näinkin: "Saman politiikanvastaisen ilmapiirin uhriksi joutui taannoin Stefan Wallin, joka ei puolustusministerinä olisi joidenkin mielestä saanut antaa poliittista ohjausta puolustusvoimille."

Mitäpä Wallin sitten teki? "Puolustusministeri Stefan Wallin (r.) on myöntänyt vaikuttaneensa poliittisesti Dragsvikin ruotsinkielisen varuskunnan säilymiseen, kertoo Yle. Aiemmin sekä Wallin että pääministeri Jyrki Katainen (kok.) ovat todenneet puolustusvoimauudistuksen tapahtuneen puhtaasti sotilaallisin perustein."

Ongelma ei suinkaan ole siinä, että antaa "poliittista ohjausta", vaan siinä, että väittää tekevänsä sitä pelkästään yhteiskunnan etu mielessä. Kun poliitikko tekee päätöksiä oman sidosryhmänsä näkövinkkelistä, niin olisi enemmän kuin reilua kertoa se avoimesti. RKP on kielipuolue ja menee kieli edellä jokaiseen puuhun. Vastaavasti vihreillä on ympäristöasiat korkealla agendassaan. Päätöksiä tehtäessä varmaan ymmärrystä riittää paremmin greenpiisiläisten syyttämättä jättämiseen kuin vaikka Halla-ahon syyttämiseen.

" Halla-ahon blogikirjoitukset tarttuivat syyttäjän haaviin Vihreiden naisten tehtyä niistä tutkintapyynnön. Syyte tuli lopulta eri kirjoituksesta, kuin mihin tutkintapyyntö kohdistui. Järjestö on kuitenkin tyytyväinen oikeuden päätökseen.

”Olemme hirveän tyytyväisiä, että oikeudessa on nyt määritelty ne rajat, joiden puitteissa ihmiset voivat kirjoittaa”, sanoo puheenjohtaja Heli Järvinen.

Hän toivoo, että tuomio muistuttaa ihmisiä siitä, että samat säännöt pätevät kaikissa välineissä."

Anonyymi kirjoitti...

Sanoisin pikemminkin: "Pitääkö valtion omistaman yrityksen johdon alistua valtio-ohjauksesta vastaavan ministerin tahtoon?"

Yritys ei itse voi alistua eikä valtio-omistajalla ole mitään tahtoa. Ihmiset ovat näiden asioiden takana ja silloin siis toimijoita.