Thursday, 29 May 2014

Älykäs suunnittelu ja natsilippu


Hakaristi eli swastika oli ennen hyvän onnen symboli. Nykyään sen käyttäjiä pidetään sivitymättöminä moukkina, jos edes sellaisina. 


"Michelsonin-Morleyn koe (1887) oli kuuluisa koejärjestely, jolla pyrittiin selvittämään ns. eetterituulen vaikutus valon nopeuteen. Kokeen tuloksena eetterituulta ei löydetty. Albert Michelson sai tämän tutkimuksen ansiosta Nobelin palkinnon 1907.

Kokeen lähtökohtana oli ajatus siitä, että maailmankaikkeuden täyttäisi jonkinlainen eetteriksi kutsuttu massaton väliaine, jossa sähkömagneettinen säteily voisi liikkua. Tällöin maapallon liikkeen eetterin suhteen pitäisi aiheuttaa Maan pinnalla havaittava "eetterituuli". Valon suunnan ja eetterituulen välisen kulman pitäisi vaikuttaa valon nopeuteen. Kokeen tarkoituksena oli havaita "sivutuuleen" ja "vastatuuleen" liikkuneiden valonsäteiden eri nopeuksista aiheutunut vaihe-ero. Kokeessa ei kuitenkaan onnistuttu saamaan varmaa tulosta, sillä vaikka laitteella mitattiin pieni "nopeus", se mahtui mittausvirheen rajoihin. Koetta pidetään yhtenä kuuluisimmista epäonnistuneista kokeista.

Nykyisen suhteellisuusteoreettisen tietämyksen mukaan valonnopeus on absoluuttinen, eikä tällaista vaihe-eroa siten synny. Suhteellisuusteorian mukaan eetterin olemassaoloa tai -olemattomuutta on mahdotonta osoittaa todeksi."

Näinhän tiede toimii. Kun havainnot ovat ristiriidassa vallitsevan teorian kanssa, niin tehdään uusi hypoteesi. Jos hypoteesi on paremmin sopusoinnussa havaintojen kanssa, niin se kumoaa vanhan teorian ja siitä tulee vallitseva teoria, paradigma. Kunnes tulee sen aika väistyä joko suorastaan virheellisenä tai ainakin puutteellisena.

Elämän alkuperä  ja elämän kehittyminen tunnetaan toistaiseksi monilta osin aika puutteellisesti. Voidaan jopa sanoa, että monien aivan keskeisten asioiden synty- ja kehittymismekanismit eivät ole vielä lainkaan selvillä. Esimerkiksi ei ole kyetty luomaan keinotekoisesti elävää organismia elottomasta materiaalista. Samoin vaikka monien  biologisten systeemien toimintamekanismi onkin pystytty selvittämää fysikaalis-kemiallisena prosessina, niin niiden kehittyminen sellaisiksi pelkästään tunnettujen fysiikan lainalaisuuksien seurauksena tuntuu käsittämättömän ihmeelliseltä.

Näin ollen ei ole lainkaan kummallista, että on esitetty vaihtoehtoinen hypoteesi elämän synnylle ja kehittymiselle. Älykäs suunnittelu, josta käytetään myös englanninkielisen termin alkukirjaimia ID.

Mikäs siinä. Siitä vain haastamaan molekyylibiologit, biokemistit ja muut ihan väärillä jäljillä olevat tieteen tekijät. Kehään saa nousta kuka vain haastamaan vanhan mestarin. Ei painoluokkia, vaan: "Touch hands, fight fair, no hitting below the belt and may the best man win".


Kreationismi, joka sivuuttaa kaiken Raamatun vastaisen tieteellisen näytön, ei ole edes eri sarjan nyrkkeilyä, vaan jotain ihan eri kamppailulajia. Mongolilainen paini eli Böke voisi parempi vertauskuva. Siinä kun säännöt ovat sen verran joustavat, että molemmat kamppailijat voivat tulkita lopputuloksen omaksi voitokseen.

Älykkään suunnittelun varteenotettavimmat kannattajat eivät yleensä kyseenalaista tieteellisin keinon saadun tiedon pätevyyttä. Maailmankaikkeus on syntynyt noin 14 miljardia vuotta sitten ja elämä on maapallolla on kehittynyt 3,6 miljardin vuoden aikana nykyiseksi vähintäänkin värikkäiden vaiheiden jälkeen. Kysymys on siitä, mikä on tämän kaiken tapahtumaketjun takana. Kaiken suunnittelija ja luoja vai vain materian ominaisuuksista riippuva tapahtumien kulku?

Älykkään suunnittelun heikko kohta tässä ottelussa on siinä, että se keskittyy pelkästään vastustajan puutteiden etsimiseen. Vaikka ihmettelyyn siitä, miten jokin solumoottori olisi voinut syntyä itsestään. Ei nyrkkeilyotteluakaan voiteta siten, että ei itse lyödä yhtään lyöntiä vaan toivotaan vastustajan huitovan itsensä hutilyönneillä keskeytyskuntoon. Kovin montaa tällaista ottelua nyrkkeilyn historia ei tunne. Tieteen historiassa ei ole yhtään tapausta, jossa uusi teoria kumoaisi vanhan esittämättä mitään tilalle.

ID:n keskeisin ja oikeastaan ainoa idea on se, että jos jonkin biologisen systeemin kehittymistä ei osata selittää, niin sen on täytynyt syntyä ulkopuolisen älykkään suunnittelun tuloksena. Ihan hyvä hypoteesi muuten, mutta kun se ei johda mihinkään, se ei selitä mitään eikä siitä saa mitään osviittaa sille, miten tälle hypoteesille voisi lähteä etsimään evidenssiä

Miten natsilippu tähän liittyy? No siten vain, että natsien lipun ikivanha symboli, hakaristi eli swastika  on totaalisesti pilattu myös graafisena symbolina natsien tekemien hirveyksien takia. Samalla tavalla älykäs suunnittelu on niin vahvasti leimautunut sitä kannattavien uskonnollisiin taustoihin, että kukaan tiedeyhteisössä edes jonkinlaista arvostusta kaipaava ei voisi ajatella ottavansa sitä tutkimuksensa lähtökohdaksi. Apurahatkin voisivat olla kiven alla, paitsi tietysti USA:ssa.

Minun on tällä vaatimattomalla ymmärrykselläni mahdotonta kuvitella, millaisen tieteellisen prosessin jälkeen älykkäälle suunnittelulle saataisiin muutakin tieteellistä sisältöä kuin "God did it"? Vaikka odotan sitä suurella mielenkiinnolla, niin pelkään odotusajan muodostuvan aika pitkäksi.

6 comments:

 1. Jo tuli natsikortti kehiin!

  ReplyDelete
 2. Jeesus on ristin kuolemallaan sovittanut maailman synnit. Se on totuus, mitä mikään tiede ei pysty kumoamaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mutta ei sen paremmin todistamaan oikeaksi.

   Delete
  2. Minä olen tie, totuus ja elämä. Ei kukaan pääse Isän luo muuten kuin minun kauttani. Joh. 14:6

   Delete
  3. Jätetään Raamatun siteeraamiset muille palstoille. Raamatun mukaan alussa Jumala loi maan. Tieteellisen metodin mukaan väitteen esittäjällä on todistustaakka. Raamatun sanaa kun ei voi todistaa todeksi Raamatun sanan avulla, kuten paroni von Münchhausenkaan ei voinut ihan oikeasti hinata itsensä suosta kuiville omasta tukastaan vetämällä.

   Delete
 3. Oikeastaan olisi tarpeen palauttaa swastikan alkuperäinen merkitys ja arvo. Merkkihän tulee toistuvasti esiin piilotettuna ihmisen moninaisiin konstruktioihin eikä sen tähden ole tuhottavissakaan. Niinpä siitä pitäisi tehdä jonkun kaikille kansoille merkittävän laitoksen tahi idean symboli siten että sen natsi-symboliikka samalla muuttuisi naurettavaksi.

  Mutta ihmiset kun ovat mitä ovat niin .. ?

  ReplyDelete