Saturday, 3 May 2014

Korkkikasa
Ympäristötietoinen ystäväni kiristeli hampaitaan, kun Valion maitopurkkeihin on ilmestynyt muovikorkit. Siitähän tulee päivittäin hirvittävä kasa muovijätettä. Vai mitä?

Pakkohan se oli laskea. Suurusluokkana.

Valion maitopurkin korkki on muodoltaan suora ympyräpohjainen lieriö. Sen korkeus vastakappaleineen on noin 1,5 cm ja pohjan halkaisija 3 cm.  Tilavuus on silloin noin 10 cm^3.

Suomalaiset ovat nykyään huonoja maidonjuojia. Erilaisia maitopohjaisia juomia juodaan alle vähän alle ½ litraa päivässä. Jos oletetaan, että kaikissa maito ja piimäpurkeissa on muovikorkki ja pakkausten koko on 1 litra, niin suuruusluokkana purkkeja menee päivässä 2,7 miljoonaa kappaletta. Niiden sisältämien muovikorkkien (kaikki on ruuvattu kiinni vastakappaleeseensa) tilavuus olisi silloin 27 m^3.

Kuinka iso kasa tämä olisi pihalle kipattuna? Jos käytetään puuklapeista tuttua kerrointa kiintokuution ja heittokuution välillä, joka on 2,5, niin näinlaskien kasan tilavuus olisi 67 m^3. Jos lisäksi oletetaan korkkikasa puolipalloksi, niin sen korkeus ja pohjan säde olisi reilut 3 metriä. Kuvasta voi päätellä, millainen kasa olisi minun takapihalleni kipattuna. 


No comments:

Post a Comment